Allt vi döljer

Vilken absolut fantastisk serie Allt vi döljer är. Sex timmeslånga avsnitt om ett hus och de fyra lägenheternas invånare som är både rolig, sorglig, men framför allt väldigt ärligt. Den svenska titeln Allt vi döljer sätter fingret på alla de hemligheterna människor bär på och vad som händer när vi vågar vara ärliga mot oss själva och andra. Serien är skapad av Mike Hartlett för BBC och heter Life i original.

Gail har varit gift med Henry i 50 år. De har två vuxna barn och ett vad det verkar bra äktenskap. Gail har liksom blivit van vid att Henry alltid skämtar på hennes bekostnad och att han ständigt avbryter och förminskar henne. Det är först när hon träffar en gammal klasskamrat och bjuder henne till sin 70-årsfest som hon inser att hon gjort sig själv osynlig. Gail vill leva livet fullt ut och det kan hon inte göra i sin gamla lägenhet med sin gamla man.

Hannah är gravid med Andys barn. De tillbringade en natt tillsammans, men nu är Hannah tillsammans med Liam och Andy har också en flickvän. När dottern Evie föds försöker de skapa ett gemensamt liv där alla får plats, men det är inte lätt. Förlossningen sätter igång när Hannah är ensam hemma och grannflickan Maya sparkar in dörren och ringer efter en ambulans. Snart kommer de dit och Gail lyckas få in den blivande pappan Andy, som gömmer sig i sin budbil utanför huset.

Maya ja, hon bor egentligen inte i huset mer än tillfälligt. Hennes mamma Ruth har försökt att ta livet av sig och är inlagd. Därför söker hon sig till sin moster Belle som motvilligt låter henne bo där. Belle ser sig som ett offer som inte har ett eget liv, utan alltid behöver ta hand om sin syster. Sanningen är dock att Belle lyckats ganska bra att förstöra sitt liv helt på egen hand. Hon är skild, arbetslös, pank och olycklig. Dessutom försöker hon supa bort sina problem och det går självklart sådär.

I husets fjärde lägenhet bor David som är universitetslärare i engelska. Hans fru Kelly har definitivt hemligheter och det tar ett tag innan vi får veta allt. Han försöker leva ett gott liv, men det går lika illa som för husets andra invånare. Kanske låter det eländigt, men faktum är att Allt vi döljer må innehålla en rejäl dos svärta, men också rå, brittisk humor och en rejäl släng av ärlighet. Och vi vet ju att ärlighet egentligen varar längst även om det inte känns så alltid.

Jag absolut älskar karaktären Gail, spelad av Alison Steadman och hoppas hela tiden att hon ska våga vara sig själv. Detsamma gäller egentligen för Hannah, fint gestaltad av Melissa Johns. De är två kvinnor i helt olika åldrar, men med det gemensamt att de inte vågar leva det liv de vill, utan istället det liv andra tycker att de ska leva. Det största fyndet är ändå Erin Kellyman som gör ett helt fantastiskt portätt av tonårsflickan Maya. Det är karaktärerna som gör Allt vi döljer till något extra, men också manuset med de rappa dialogerna och de snabba kasten mellan skämt och allvar. Serien finns på svtplay och jag rekommenderar den varmt.

8 reaktioner på ”Allt vi döljer”

  1. Ros-Mari Edström

    Tack för att du påminner om den här fina serien. Jag såg början av den hemma i stan när den sändes, men tappade taget. Nu ska jag rätta till det misstaget när jag snart kommer hem efter en lång sommar på Gotland. Verkligen en mycket sevärd serie.

  2. Den här ska jag spana in redan ikväll. Tack ska du ha! Jag kollar nästan aldrig på teve – vi har ingen uppställd, inkopplad teve – och jag har inte NetFlix som folk jämt tipsar om. Därför blir det sällan att jag letar reda på något på SVT Play, som jag ju faktiskt KAN se. Det här var ett väldigt bra tips för mig!

  3. Bengt Erik Eriksson

    Ja, det var verkligen en väldigt bra serie. Totalt omöjligt att inte känslomässigt engagera sig i de olika personernas livssituationer och inte sällan dra paralleller till personer och situationer i det egna livet. Själv har jag nu fastnat i den tyska serien Dark (Netflix, tre säsonger) och kan omöjligt komma fri från den fast att handlingen är närmast obegriplig eller mer antydd än berättad. Det finns något mystiskt och lockande som glittrar i det där mörkret.

  4. Pingback: Film och TV-serier – September 2021 | Lottens Bokblogg

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: