Veckans kulturfråga v.18 2021

Mitt majtema är feelgood och det handlar helt enkelt om att jag inte orkar läsa några krävande böcker just nu och därför inte vill stressa mig med en utmaning som kräver det. Inget ont om feelgood, det är en bred genre som innehåller en mängd bra författare. Böcker som har som syfte att nå många och att underhålla behöver verkligen inte vara varken banala eller dåligt skrivna. Feelgood är en genre som fullständigt exploderat i Sverige de senaste åren. Tidigare var det brittiska författare som gällde (och dem gillar jag fortfarande) i genren som lite nedlåtande kallades ”chick-lit”.

Frågan idag handlar egentligen inte bara om feelgood, utan om böcker som du väljer när du vill ha något mer lättsmält.

Vilka författares böcker läser du när du behöver något mer lättläst och lättsmält?

 

Mhairi McFarlane är stjärnan i genren och hennes böcker är både välskrivna, relevanta och underhållande. Svärtan finns där, liksom humorn och jag älskar kombinationen. Senaste boken Last night är väldigt sorglig, men också varm och trevlig med karaktärer att älska.

Bland de svenska författarna så är det nog Kristin Emilsson favoriten tillsammans med Christoffer Holst, som både skriver feelgood och deckare av det mysigare slaget. Jag vill också lyfta fram den franska författaren Lorraine Fouchet, som skriver väldigt fint. Nya boken Allt som väntar dig kommer nu i maj.

 

11 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.18 2021”

    1. Fredrik Backman, till exempel! Så lättsmält att barnpuré verkar ha tuggmotstånd i jämförelse… 😀

  1. Bengt Erik Eriksson

    Nina George, Alan Bennett, Joanne Harris, Tatiana de Rosnay, Anita Shreve, Jane Harper, Fred Vargas, Robert Harris, Sarah Waters, Stephen King, Laurie Lee och, som du, Lorraine Fouchet. En salig blandning (kanske till och med röra) blev det.

  2. Pingback: När en behöver något lättsmält – Litterärt ofog

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: