Brevet från mig: dikter för unga

Jag tyckte mycket om Lena Sjöbergs diktsamling Min syster är ett spöke och andra dikter som primärt vänder sig till mellanåldern, det vill säga 9-12 år.  Nu har jag också läst senaste samlingen Brevet från mig: dikter för unga vars målgrupp är läsare över 15 år. Mig passade den utan tvekan utmärkt och ja, jag är ju över 15. Det som gör läsupplevelsen så speciell är kombinationen av vackra, tänkvärda och ibland Boken innehåller totalt 26 dikter och de är alla fyllda av känslor, olika känslor. De handlar om kärlek, förväntan, osäkerheten som finns i luften när man inte vet hur den andre känner, känslan av hopp och det brutala i ett svek.

Bland mina största favoriter finns ”Våren tvekar” som skulle kunna samläsas med Boyes ”Visst gör det ont”. Två dikter om våren, men Sjöbergs diktjag tvekar inte, trots att våren gör det. Så här inleds dikten:

Nu står den där och tvekar
med vinterjackan på
fast isen smälter undan
och himmelen är blå.

 

Jag tycker också väldigt mycket om titeldikten ”Brevet från mig” där diktjaget skriver till en person som hen gick i samma klass med nittonhundraåttiosju när de båda gick i nian. Det hände något mellan dem en kväll på en fest och den kanske starkaste strofen lyder så här:

Men jag vill att du ska veta
den där kvällen blev ett sår
som fortsatte att blöda
inom mig i många år.

Ibland vill den stora tonåringen vara liten igen och en väldigt fin dikt om detta är ”Alltings varma sol” där diktjaget skriver om längtan efter att krypa upp i mammas trygga famn och kanske få somna på hennes arm. En annan dikt som flödar av kärlek är fina ”Min mormors hand” om ett barnbarn som betraktar sin mormors hand över en kopp kaffe.

Åldersrekommendationer ska ofta tas med en nypa salt. Det här är en bok som definitivt passar unga läsare, men även vuxna. De på ytan enkla dikterna går rakt in i hjärtat och tål att läsas många gånger. Det här är verkligen en bok jag rekommenderar varmt.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: