Fem böcker om lärare

För länge sedan, närmare bestämt 2011, skrev jag under en period topp-fem-listor av olika slag. Nu vet jag inte om det blir något regelbundet återkommande, men jag blev sugen på att lista lite utifrån olika teman. Idag handlar det om fem böcker om lärare. Inte nödvändigtvis de bästa, men fem böcker jag minns.

Historieläraren av Matt Haig handlar om en väldigt ovanlig historielärare som fått sina kunskaper genom att leva i flera hundra år. Mina egna historiegenomgångar känns futtiga i jämförelse.

Som en öppen bok av Sara Molin handlar om svenskläraren Clara som vill låta sina elever möta litteratur på ett annat sätt än hennes äldre och mycket traditionella kollegor. En rolig och vass bok om hur en skola kan vara.

Lojal av Delphine de Vigan berättar om Hélène som oroar sig för en av sina elever, Théo. Vi får också Théos perspektiv och förstår att hans lärare gör rätt i att vara orolig.

Slaget om Troja av Theodor Kallifatides har egentligen berättelsen om det trojanska kriget i centrum, men det är en lärare som återberättar den för sina elever. Jag hade gärna läst ännu mer om henne.

Inte gå under av Malin Hedin beskriver en tuff vardag för läraren Mirjam som är nyseparerad och får jobb på en friskola som låter perfekt på pappret, men visar sig vara ett luftslott. Sorgligt, men bra om den obefintliga balansen mellan krav och förutsättningar.

 

Vilka böcker som har lärare i huvudrollen vill du lyfta fram?

 

 

 

5 reaktioner på ”Fem böcker om lärare”

 1. Haigs bok gillade jag, Sara Molins bok är fin.

  ”Kärleken kommer och kärleken går” av Stefan Åberg om Robert har jobbat som lärare trettio år, han kan mycket och vill ibland vara lärare även på sin fritid…

  fin novell ”Lära sig” av Cilla Naumann berättar om nästan en osynlig konflikt med läraren Ulf och eleven Ingrid

  ”Åren” av Annie Ernaux, författarens uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris

  ”Byn” av Ragnar Jónasson, lite läskigt om den trettioåriga Una som arbetar som lärare i Reykjavik när hon får syn på en jobbannons: en lärare sökes till två unga flickor i den lilla byn Skálar, belägen vid den yttersta toppen av Islands nordöstra halvö…

  ”Sommartermin på S:t Clare” av Enid Blyton, internatskola liv före Harry Potter, lite kul

  1. Tack för många tips! ”Lära sig” är verkligen en bra novell. ”Byn” låter som en bok för mig och även ”Åren”. Känner också igen mig i det där att jag ibland blir lärare även på fritiden.

 2. Vilket sammanträffande. Min nästa bok från David Bowies 100-lista är, ”Miss Jean Brodies bästa år” av Muriel Spark. Den ser jag fram emot att läsa i mars månad.
  Sen måste skolbibliotekarien Roland rekommendera Fröken Spöke-serien. Passar fenomenalt för lästräning.

 3. Pingback: Fem böcker som utspelar sig i akademisk miljö – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: