Veckans kulturfråga v.1 2021

Nytt år, nya möjligheter och nya läsutmaningar. Jag älskar att sätta mål för min läsning och ser dem som inspiration, även om jag sällan läser det jag har tänkt.

Vilka läsmål har du i år?

I år har jag gjort en enkel utmaning för inspiration som jag kallar Läsutmaning enligt O 2021. Jag fortsätter också med den geografiska utmaning jag gett mig själv de senaste åren att läsa böcker av författare från 26 länder (2020 blev det 27). En Boktolva blir det också, trots att jag inte riktigt lyckades med den 2020. De här författarna finns med i år.

Det blev mindre läst 2020 än på länge och jag minskar mitt mål något 2021 till totalt 132 lästa böcker, dvs 11 per månad.

Under hösten har jag haft kortare läsfokus varje månad och det är något jag gillar. I januari kommer jag att ägna mig åt de böcker jag tänkt läsa 2020 men inte hann med. Därefter får vi se vilka utmaningar jag ska ge mig själv.

25 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.1 2021”

  1. Det är MYCKET annat jag inte hinner. Läsning är mitt sätt att varva ner. Om jag inte kan läsa är det ett tecken på att jag är för stressad.

  1. Jag behöver struktur, sedan struntar jag oftast i om jag klarar en utmaning eller inte. Det går inte att stressa när det kommer till läsning.

  1. Det är kul med varierade böcker oavsett från vilka länder de kommer. Läste just min första bok av Philip Teir, det var en trevlig bekantskap.

 1. Jag har tidsinställt ett inlägg om min lästolva på fredag! Det är en lista på 25 författare som jag inte läst tidigare men gärna vill läsa! En lite mer lustfylld utmaning än mina utmaningar att läsa från 12 länder och 12 decennier, som lätt blir lite begränsande kan jag känna. Ofta vill jag läsa någon klassiker från ett decennium jag redan prickat av, och då måste jag välja en bok som jag känner mindre för bara för att läsa något från ett annat decennium.
  Ser när jag summerar min läsning de senaste åren när jag haft utmaningar om visst antal länder så är det ofta samma länder som återkommer år efter år. Sverige såklart, och Storbritannien, USA och de andra engelskspråkiga länderna, Norge, Danmark (men inte Finland), någon gång Frankrike eller Italien, Nigeria och Japan eller Korea. Så nu släpper jag den utmaningen för i år och försöker samla på mig så många olika litteraturländer totalt sett, på en hel livstid. Så att jag hinner upptäcka Afrika utanför Nigeria och Asien utanför Japan och Korea.

  1. Det blir lätt samma länder och det behöver inte vara fel alls. Mycket handlar om vad som översätts och att i alla fall jag gärna vill läsa ”snackisar” och de kommer ju sällan från Sudan eller Laos … Tänker också att jag ändå ska läsa något från ett helt nytt litteraturland varje år. Förra året var det bland annat Cypern som hamnade på listan genom en rätt medioker deckare. Det jag är glad över är ändå att även böcker från mer lättsamma genrer översätts. Annars blir det lätt så att ”världslitteratur” blir lika med tung läsning.

 2. struktur är bra. och jag gillar att utmana mig själv med läsning i olika genrer och från olika länder. det känns inte som tvång utan mera som utveckling. Philip Teir gillar jag. tack för att du inspirerar!

 3. Jag kommer att vara med i Kaosutmaningen, novellflätan, Barn- och ungdomsbokutmaningen och din utmaning. I övrigt kommer jag framförallt fokusera på att komma ikapp med läsandet och recenserandet i år, det har inte blivit lika mycket läst som jag har velat de senaste åren av olika anledningar.

  1. Egentligen är det att läsa mer och framför allt mer ”krävande” böcker som är mitt största mål i år. Jag mår inte bra om jag inte har läsflyt, eller så är det så att jag inte får läsflyt när jag inte mår bra.

 4. Pingback: Veckans kulturfråga v 1 – läsmål – Tant Augustas tekopp

 5. Jag har satt 12o som läsmål på Goodreads, det brukar landa däromkring. Sedan gillar jag att ha en hyllvärmarutmaning och hoppar på Lindas färgglada hyllvärmare. Sedan ska jag hålla ett öga på Kaffe och kulturs läslista för att de hur många böcker i min ordinarie läsning som passar in på de punkterna (och kanske väljer jag någon bok just bara för att den ska passa in).

  1. Lite sugen på färgutmaningen också. Har ju sorterat en pockethylla efter färg. Kaffe och kultur kan bli en rolig grupp att hänga i.

 6. Jag har ett tydligt mål för 2021. Jag har tänkt att sätta nytt rekord i nöjesläsning. Målet är minst 150 böcker, preliminärt finns det 154 titlar i min läslogg.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: