Bästa böckerna för barn och unga 2020

Under de närmaste dagarna kommer jag att utvärdera kulturåret 2020 på alla möjliga och omöjliga sätt. De bästa barn- och ungdomsböckerna förtjänar självklart ett eget inlägg. De är inte alla skrivna 2020, men lästa av mig i år. Nästan bara ungdomsböcker, eftersom jag läser färre barnböcker med tonårsungar både hemma och på jobbet. Tio bra böcker är det oavsett.

Alltid hejdå av Alma Thörn nominerades till Augustpriset för sin debut och det var välförtjänt. Fin grafisk roman om hur det känns när föräldrar skiljer sig.

De afghanska sönerna av Elin Persson kom i början av året och handlar om Rebecka som arbetar på ett HVB-hem. En viktig och välskriven bok.

En stark nolla av Sara Lövestam lyckas få med en massa viktiga frågor, utan att på något sätt bli krystad eller förmanande. Jag absolut älskar huvudpersonen Texas.

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson handlar om tre väldigt olika tjejer som förenas i kampen mot de eller dem som ligger bakom instagramkontot @fulatjejer.

Ganska nära sanningen av Anna Ahlund är så här i efterhand hennes kanske bästa bok. Lite tunnare och lite mer stillsam än föregångarna, men riktigt bra.

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson nominerades till Augustpriset och jag hade troligen missat den annars eftersom jag läser få böcker för barn numera. Jag är glad att jag fick lära känna Humlan Hansson.

Inte som du av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall handlar om ett samhälle där könsrollerna är helt ombytta. Lite övertydlig ibland, men ändå bra och intressant.

Korridorer av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg är en riktigt bra novellsamling för högstadiet. Några av texterna är lite mer åldersneutrala och de har jag använt även i år 1 på gymnasiet med gott resultat.

På andra sidan bron av Hanna Jedvik är så otroligt bra att jag bara vill uppmana alla att läsa direkt.

Vi är lajon! av Jens Mattsson med illustrationer av Jenny Lucander tilldelades Nordiska rådets barn- och ungdomspris 2020 och det förvånar mig inte då detta är en helt fantastisk bok om en riktigt hemsk situation där fantasin lindrar något.

 

Vilka böcker för barn och unga är dina favoriter från 2020?

9 reaktioner på ”Bästa böckerna för barn och unga 2020”

  1. Bilderboken ”Bara rumpor” av Annika Leone & Bettina Johansson och ”Världar under vatten” av Elin Nilsson var mina favoriter under året.

  2. Fullständigt partisk måste jag lyfta fram min egen bok Simons äventyr 🙂 Vet inte om du har sett mitt mail? E-boken släpptes den 23 november. Annars har jag sett Humlan Hanssons hemligheter i mitt flöde så den är jag nyfiken på.

  3. Korridorer och Ganska nära sanningen var med på min lista också. Förutom de så älskade jag Slutstation av Mia Öström, visst har du läst henne tidigare också? A Very Large Expanse of Sea av Tahereh Mafi var nog min bästa YA, rekommenderas mycket! Och så Familjen av Cecilia Lidbeck, bäst för 9-12 år tyckte jag.

    1. Mafi fanns med på min topplista förra året! Är dålig på hcg och har därför inte läst Öström och Lidbeck. Det borde jag kanske!

      1. Det tycker jag! Cecilia Lidbeck är helt fantastisk, lätt min favorit på hcg. Både Familjen och De försvunna är makalösa.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: