10 böcker jag inte hunnit läsa 2020

Året går mot sitt slut och det är snart dags att summera läsningen. Mycket har hänt i mitt liv och tyvärr en hel del mindre trevliga saker. Detta har gjort att jag läst ovanligt lite, men kanske framför allt att jag inte har orkat läsa alla typer av böcker.

Varje år brukar jag göra en lista med böcker från året som gått som jag vill läsa, men inte hunnit med. I år får jag se den som en inspiration för ledigheten och förhoppningsvis hinner jag läsa i alla fall några av titlarna innan vårens böcker vräker in. När listan väl finns är det lättare att gå tillbaka till den och faktiskt minnas böcker jag vill läsa.

Här är de tio utvalda böckerna:

Vi är Orlando av Johan Hilton påbörjade jag faktiskt i somras, men sedan glömde jag bort den och hade inte energi att återvända. Det verkar vara en väldigt viktig bok, men jag har inte orkat ta mig an denna amerikanska tragedi.

Genom märg och ben av Jaqueline Woodson är den första av författarens vuxenböcker som översätts till svenska. Den vill jag verkligen läsa.

Rotvälta av Tove Alsterdal utsågs till årets bästa svenska deckare och den vill jag verkligen läsa.

Tritonus av Kjell Westö tillhör de böcker jag planerade att läsa precis när den kom ut. Så blev det inte, men jag vill fortfarande läsa den.

Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson vill jag läsa för att Wägner fascinerar mig. Däremot ger jag mig sällan på faktaböcker, men ett jullovsprojekt kan det bli.

Det långsamma livet av Abdellah Taïa vill jag verkligen läsa, men en ny bok av en favoritförfattare kräver en alldeles speciell lässtund. Gärna en lång, ledig dag då boken kan få fullt fokus.

Gisslan av Nina Bouraoui är ännu en bok av en favoritförfattare och ännu en som kräver en speciell lässtund. Hoppas på mycket lästid under julledigheten.

Inte av denna världen av Yaa Gyasi är en uppföljare till en favoritbok och det betyder att jag har stora förväntningar. Den vill jag läsa snart.

Sverigevänner av Arash Sanari stod på min läslista redan i sommar, men har inte blivit läst ännu. Efter nomineringen till Augustpriset blev jag ännu mer nyfiken, så snart kanske den blir läst.

Jungfrustigen av Philip Teir kan göra att jag faktiskt klarar min utmaning Boktolvan. Hög prio på den alltså.

 

Sedan finns ett gäng påbörjade böcker som är värda en om- och genomläsning. Bland dem märks Hamnet av Maggie O’Farrell.

Photo by Alisa Anton on Unsplash

9 reaktioner på ”10 böcker jag inte hunnit läsa 2020”

  1. Det är verkligen så att vissa år så finns inte orken att ta sig an böcker som kräver lite mer, i mitt fall märks det på antal länder som jag läst ifrån i år. När livet kommer emellan får det bli det lättsamma, i mitt fall feelgood och deckare. Man ska läsa det som funkar i livet just nu. Med det sagt så ser jag flera titlar på din lista som jag absolut älskat, väl värda att komma tillbaka till!

    1. Tror att det finns många bra böcker på listan och planerar att försöka hinna med i alla fall några i januari. Sedan är det som du säger att hjärnan får styra!

  2. Åh, sätt prio på Jungfrustigen! Gillade den massor för att den är en så vuxen och högst “normal” relationsroman. Den skildrade liksom riktiga vanliga människor och hur otrohet kan hända i en lång relation. Och så är den lågmäld i allt drama, det tyckte jag verkligen om.

  3. Flera av dessa har jag inte heller hunnit med. Men jag fick Tritonus i julklapp, så den ligger bra till. Sverigevänner och Rotvälta är jag också lite extra sugen på.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: