Veckans kulturfråga v.48 2020

I måndags delades Augustpriset ut, förra veckan The Booker Prize och i början av december är det dags för Nobelpriset. Detta är bakgrunden till veckans tvådelade fråga.

Brukar du följa utdelningen av litterära priser? Vilket pris fokuserar du i så fall mest på?

 

Jag är som ni kanske har märkt, en riktig prisnörd och följer noga såväl nomineringslistor som vinnare. Trots att Nobelpriset mist en del av sin forna glans är det ett pris som jag fokuserar mycket på när jag väljer vad jag ska läsa. Årets vinnare Louise Glück står på tur.

13 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.48 2020”

    1. Jag följer det nog mest för att jag är nyfiken på vilka böcker som lyfts fram. Själva utdelningarna ser jag sällan, men nomineringslistorna är intressanta!

  1. Finlandiapriset delades ut igår, det har väckt litteraturdebatt i Finland efter att en litteraturkritiker sågade en av kandidaterna vid fotknölarna inför prisvalet: ”Litteraturkritiker Antti Majanders recension av Anne Vuori-Kemiläs roman Mustaa jäätä (Karisto) hade som rubrik: ”Bland de skönlitterära Finlandia-kandidaterna finns en som inte hör hemma där.” Med 2 000 tecken beskriver Majander romanen som stel, gammalmodig och sentimental och ifrågasatte samtidigt Finlandia-juryns smak och kompetens. ” https://www.hbl.fi/artikel/forsvenska-kulturdebatten/
    https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007631257.html

      1. Beate Grimsrud fick i går postumt Brageprisen för den norska versionen av boken ”Jag föreslår att vi vaknar”.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d