Kom dagen, kom natten

Kom dagen, kom natten är en bilderbok med text av Åsa Lind och illustrationer som tar oss med på äventyr under en dag och en natt. Boken är nominerad till Augustpriset för Årets bästa barn- och ungdomsbok och jag kan tänka mig att mycket handlar om den ovanliga formen. Bokens sidor kan nämligen vecklas ut och skapar då en lång remsa med dagens berättelse på ena sidan och nattens på den andra. Det är den sista sommardagen och vi får följa farfar och hans barnbarn som tar vara på värmen innan det är dags för höststormarna att ta över.

Vår huvudperson är yngst i en barnaskara som kan bestå av syskon eller av kusiner. Ingenting avslöjas egentligen. Klart är dock att hon den yngsta känner sig ensam och osynlig när alla andra passar på att ta ett bad och hon som inte kan simma, blir kvar på stranden. Naturen blir hennes sällskap när det långsamt mörknar och blir kväll. När natten kommer ligger vår huvudperson och sover när sländan från dagens strandbesök dyker upp i drömmen och tar med henne på äventyr. De flyger och svävar högt upp och dyker sedan långt ner i havet.

Kom dagen, kom natten är en bok med få ord, men med illustrationer som går att tala om. Det är en äventyrsroman i det lilla formatet och känns verkligen som en bok för barn, snarare än för deras föräldrar.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: