Det här med förväntningar

Tidigare har jag funderat över det här med att sätta betyg på böcker och varför det inte är så enkelt att alla böcker som får ett visst betyg är lika bra, eller i alla fall inte bra på samma sätt. Det är också därför jag inte ger mycket för korta meddelanden med ett omslag, en titel och ett antal stjärnor, då det inte säger speciellt mycket alls. En förklarande text behövs för att det eventuella betyget ska kunna förklaras och förstås. Någon kanske älskar en bok av en anledning som jag inte riktigt kan relatera till typ “sjukt bra sexscener” eller dissar den för att språket är för “tråkigt och poetiskt” eller annat som jag vet att jag snarare uppskattar.

De senaste tiden har jag funderat en del på vad det är som påverkar min upplevelse av boken och därmed mitt omdöme om den och kommit fram till att mycket handlar om förväntningar. När jag inte alls uppskattade Där kräftorna sjunger handlade det främst om att jag förväntade mig en helt annan bok, en som hade kunnat finnas med på listorna för ett pris som Man Booker Prize, men det var inte vad jag fick. Kanske hade jag ursäktat vissa delar av boken lättare om mina förväntningar hade stämt bättre överens med innehållet. Mycket skyller jag också på hypen. När ALLA läser och hyllar en bok höjs förväntningarna självklart enormt. Det gäller att läsa innan boken finns överallt eller vänta tills den glömts bort ibland. Det är anledningen till att jag nyss läste Små eldar överallt, som visserligen inte är bortglömd då tv-serien just haft premiär, men som försvunnit lite från rampljuset. Jag tyckte mycket om den, överraskande mycket faktiskt.

När jag försökte hinna läsa ut Smaken för några veckor sedan blev det istället så att mina förväntningar sänktes, vilket påverkade läsupplevelsen. De jag skulle ha diskuterat den med menade att den var rätt dålig och att jag inte behövde läsa ut. Jag gjorde det ändå och märkligt nog blev boken bättre när mina förväntningar sänktes rejält. Liknande kan hända när jag ger mig på en bok som på pappret inte borde passa mig på grund av genre eller innehåll, men som kanske därför överraskar mig positivt.

Som elev var det något annat som påverkade min läsning mycket, också det kopplat till förväntningar. Böcker jag blev tvingad att läsa var nämligen nästan alltid tråkiga och dåliga. Jag har några sådana elever kan jag säga, som (om jag har tur) kan utbrista något liknande “oj, den här boken var faktiskt inte så dålig som jag trodde” om böcker jag “tvingat” dem att läsa. Samtidigt är jag övertygad om att läsupplevelser växer när det finns någon att dela den med, vilket gäller både i skolan och i “vanliga” livet. Samtal kring böcker är något jag tycker mycket om och som mina elever brukar uppskatta också. Vad vore livet utan bokcirklar? Under våren och sommaren har vissa möten blivit digitala, men det funkar faktiskt förvånansvärt bra. Nu har jag också lärt mig att uppskatta böcker som andra väljer åt mig, då det ofta vidgar mina vyer.

 

 

Photo by Lisa Fotios from Pexels

9 reaktioner på ”Det här med förväntningar”

 1. Vi hade möte i min bokklubb igår. Väldigt olika betyg i olika kategorier på samma bok från olika personer. Så visst är det något mer bakom varför ett eller annat betyg.

 2. Pingback: Det abstrakta betyget – Marias Bokhylla

 3. Ja, jag har i nästan 20 års tid skrivit upp varenda bok jag läst, först på papper, sedan på datorn och nu på Goodreads. Oftast har jag också gett ett betyg, 1–5. Men det är ju inte helt självklart vad ett betyg innebär. Är det en bok jag verkligen, verkligen älskade att läsa (t.ex. Mhairi McFarlane) eller är det en bok som jag förstår har en massa kvaliteter men som jag kanske tyckte var lite tråkig eller ja, inte 100% underhållande (typ en Augustprisvinnare)?
  Jag gillar verkligen att få läsa de lite längre texter som ryms på en blogg, som du skriver behöver man motiveringarna för att förstå vad skribenten gillar med boken och om det därmed kan vara en bok för mig eller inte.

  1. Det är verkligen stor skillnad på vad det är som gör en bok bra. Jag märker att jag ofta sätter en fyra eller möjligen en trea. Böcker som är sämre läser jag sällan ut och femmorna snålar jag med. Det betyder att en bok som får en fyra kan vara väldigt olika sorters böcker.

 4. Det är nog också skillnad om man ge betyg direkt efter att man läst en bok, eller om man väntar någon månad eller något år. Skall t ex en bok som man inte minns innehållet av efter några månader få ett högt betyg?

  1. Egentligen borde man gå tillbaka och fundera över just det, men vem orkar?! Du har däremot rätt i att vissa böcker är bra i stunden, men försvinner snabbt, medan andra kan sitta kvar i tanken i fler år trots att betyget från början kanske inte var ett toppbetyg. Ibland minns jag bara känslan av en bok, dvs hur den fick mig att känna mig under läsningen.

 5. Älskar att jag har en bundsförvant i dig om detta med korta omdömen och ett betyg. Jag tycker att det är trevligt att läsa andra beskriva handlingen, för det säger mycket om hur den personen upplevde boken.

  Sedan håller jag med om hajp! Jag hade dock helt missat hajpen om kräftboken och älskade den. Vet ju inte, men hade antagligen varit betydligt med kritisk om jag känt till den. Och synd att du inte var med när vi pratade om Smaken, jag var den enda som gillade 🙂

  1. Långa texter är helt klart på väg bort, men för mig är de viktiga. Bilder på instagram kan dock inspirera och inte minst påminna om böcker jag glömt att jag vill läsa. Måste bli bättre på att prioritera zoom-cirkeln, det var ju så himla trevligt!

 6. Pingback: Kan litteratursmak vara rätt eller fel? – enligt O

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: