Mina hjältinnor: Nour El Refai

Det finns många sidor av Nour El Refai och det senaste året har jag sett henne i såväl Bonusfamiljen som Landet lyckopiller. Just nu är hon aktuell med enmansföreställningen Störst av allt som hyllats av kritiker och författaren Malin Persson Giolito som skrivit boken som föreställningen bygger på.

När jag ser serien Landet lyckopiller drabbas jag av dubbla känslor. Dels är det skönt att veta att jag inte är ensam, men det är också sorgligt att så många mår så dåligt. Måendet har konsekvenser för hur livet ser ut och visst är det så att antidepressiv medicin hjälper en del, men allt går inte att medicinera bort. Det är skillnad på att vara ledsen och att vara deprimerad, vilket också lyfts i serien.

Hos Skavlan berättar Nour El Refai om sin depression och hur hon blivit bättre på att förhindra de värsta perioderna. Jag känner igen mycket av det hon talar om och har precis som El Refai bättre och sämre perioder. Ibland lyssnar jag på de signaler min kropp sänder ut, men inte alltid och det är då det kan gå över gränsen. Då känns ingenting ljust eller bra, utan ganska så meningslöst. Jag gör det jag måste, men inte mer. Ibland knappt det jag måste och definitivt inte allt jag borde.

Jag beundrar Nour El Refais ärlighet och hur hon lyckas sätta ord på något som väldigt få talar om. Självklart är hon mer än sin depression. Hon en fantastisk komiker och skådespelare. En förebild inte minst för att hon vågar leva sitt liv på sitt sätt.

 

Foto: Ida Halling – mynewsdesk.com CC BY 3.0

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: