Oliver på Göteborgsoperan


Det var en ovanligt trevlig arbetsdag igår, då hela estetiska programmet i Lerum drog in till Göteborgsoperan för att se föreställningen
Oliver, en musikal av Lionel Bart baserad på boken Oliver Twist av Charles Dickens, som hade urpremiär i West End sommaren 1960. Uppsättningen i Göteborg hade premiär i september 2019 och är nyöversatt av Ulricha Johnson. För regi och koreografi står Fredrik Benke Rydman och koreografin är verkligen något utöver det vanliga. 

När vi träffar Oliver första gången bor han på ett barnhem där änkan Corney och mr Bumble gör livet surt för barnen. När Oliver har mage att be om mer mat blir han såld till begravningsentreprenören mr Sowerberry och hans fru och dotter. Små, men viktiga roller förtjänstfullt spelade av Lars Bethke, Åsa Fång och Emilia Hallstensson. Jag absolut älskar deras docklika kostymer med de abnormt långa armarna och gillar speciellt hur Hallstensson tolkar Charlotte.

När Oliver rymmer från familjen Sowerberry träffar han Dodger, som är ficktjuv och bor tillsammans med några andra pojkar hos Fagin. Extra roligt var det att se en bekants yngste son bland pojkarna. Jag är verkligen imponerad av deras insatser. Imponerar gör också Nancy, en vän till Fagin som är förälskad i berättelsens skurk Bill Sikes. Nancy spelas av Caroline Gustafsson som gör sin första roll på Göteborgsoperan. Vilket fynd!

Tre timmar, om än med paus, är lång tid att sitta stilla och lyssna, men det gick alldeles utmärkt både för mig och eleverna. Även om tempot blir lågt ibland livas föreställningen upp med de större ensemblescenerna och musiken är riktigt bra. Jag har aldrig sett musikalen Oliver tidigare, varken live eller på film och blev verkligen positivt överraskad.

Oliver går fram till 26 april och jag rekommenderar den verkligen. Fantastiska sång- och dansinsatser av såväl små som stora och dessutom grym scenografi, mask och kostym. Ansvarig för scenografin är Frida Arvidsson, medan Lehna Edwall står för kostymdesign. Utan deras jobb hade föreställningen inte varit alls lika bra.

 

Foto: Lennart Sjöberg

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: