Århundradets kalender del 7

Dags för ännu en bok i dagens kalenderinlägg nämligen Fortfarande Alice av Lisa Genova som kom ut första gången 2007 och på svenska 2010 i översättning av Anna Sandberg. Boken filmatiserades också 2014 och då spelade Julianne Moore rollen som Harvardprofessorn Alice Howland som drabbas av Alzheimers. Steg för steg försvinner hennes intelligens och hennes minne, tills hon är någon helt annan än den hon var. Boken skildrar Alice upplevelser, men också hur sjukdomen drabbar de som står henne nära. Vem är hon när hon inte längre är professor, när hon inte längre minns det hon alltid kunnat, när hon knappt vet vilka de hon träffar är.

Fortfarande Alice var Lisa Genovas debutbok och vilken debut. Berättelsen om en person som försvinner mer och mer, som finns kvar men ändå inte, var känslosam att läsa. Alzheimers är en vidrig sjukdom som jag tyvärr fått uppleva  och just nu upplever på alldeles för nära håll. Den som drabbas av alzheimers lever visserligen rent fysiskt, men personligheten försvinner och det påverkar, som Genova tydligt visar, såväl den sjuke som människorna kring dem. För Alice börjar det med att hon tappar bort sig när hon talar om saker hon egentligen behärskar väldigt väl, eller det är i alla fall då det märks.

I efterhand är det tyvärr lätt att se att det som verkade vara början i själva verket inte var det. Sanningen är istället att det funnits små, små tecken under en lång tid och när sjukdomen väl märks har det gått ganska långt. Den som är sjuk försvinner så småningom och samtidigt tyvärr också många i de anhörigas närhet. Alla klarar inte av att se sjukdom och därför är det bara inte den som är sjuk som drabbas. Det blir lätt ensamt för den som inte själv är sjuk och som faktiskt förstår precis varför andra väljer att försvinna.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: