Världens ensammaste män?

UKON inleder seminarier med titeln Världens ensammaste män? med en dikt om fadern som ingenting. Därefter tar Per Pettersson och Johan Kling över i ett samtal om manlighet modererat av Lisa Irenius.

Per Pettersson är aktuell med boken Män i min situation, där huvudpersonen blir lämnad av sin fru och hans liv blir liksom utraderat. Trots att Johan Klings roman Lycka är en helt annan bok, men handlar ändå om mansrollen eller mer specifikt papparollen. Något böckerna har gemensamt är att en förälder går vidare och lämnar familjen för en annan partner. Är det ett svek mot barnet att sätta sin egen kärlek framför kärleken till sina barn, undrar Irenius.

Arvid, som är huvudperson i Pettersons bok, har tappar kärlekens språk och det är därför hans äktenskap tagit slut och det gör det dessutom svårt att hitta någon ny. Han förlorad dock relationen till sina barn ändå och tappar dessutom bort vem han är. Faktiskt kan han inte ens se några skäl att leva, vilket skapar en desperat situation.

Även Kling har skrivit en bok om skilsmässa som inte handlar om att bli fri och leva livet, utan om det faktum att kan finnas negativa konsekvenser av en skilsmässa för barnen, liksom för de vuxna. Hans huvudperson offrar istället allt för sitt barn och Klings mål har varit att problematisera skilsmässor ur ett barnperspektiv och ett föräldraperspektiv. Pettersson tycker också att det är intressant att fundera över de val som inte kan göras utan att såra någon, oavsett vad man väljer.

Männen i båda böcker får acceptera en med begränsad roll i sina barns liv än deras mödrar. Arvid i Pettersons bok vill inte skada sina barn och det val han gör är att släppa dem för att inte riskera att skuldbelägga dem. I samma stund som föräldrarna går skilda vägar blir det oundvikligt så att relationen mellan barn och föräldrar förändras. Det gäller att hitta den minst dåliga lösningen, säger Kling.

Hur är det då med ensamheten? Är män ensammare än kvinnor och är vi extra ensamma i Norden? Så är det kanske, säger Petterson och menar att det kan handla om att män kan bli överflödiga. Kvinnor klarar sig utan dem och mansrollen är dessutom under förändring, vilket kan skapa en identitetskris, funderar Irenius, men Petterson menar att den debatten känns ganska svensk. Han berättar dock att boken verkar ha nått sina läsare och att det är många män bland läsarna. Ofta talar de om äktenskap som knakar i fogarna, som är desperata, men inte kan behålla kärleken.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: