Mina svar om boktips och boktipsare

Tidigare idag ställde jag några frågor till er läsare. Det här är mina svar!

I vilket program skulle du vilja att det fanns en boktipsarpanel?

Jag hade önskat mig en sådan panel på Bolibompa (det kanske finns, jag har växt förbi programmet, eller rättare sagt så har mina barn gjort det) även i Lilla Aktuellt och i vanliga nyhetssändningar kunde boktipsen få ta plats. Sedan vore det grymt om politiker kunde visa ett intresse för litteratur i alla fall någon gång ibland och då inte bara Astrid Lindgren eller Camilla Läckberg. Inget ont om dessa författare, men bredden saknas i princip alltid.

Vilka ingår i din perfekta boktipsarpanel?

För mig personligen hade det varit roligt att se Yukiko Duke, alltid påläst och dessutom delar vi ofta boksmak, Johanna Lindbäck, författare som jag också ofta delar boksmak med och som kan få in ett ungdomsboksperspektiv,  fler ungdomsboksförfattare, men andra genrer och andra läsargrupper representerar Mats Strandberg som jag också gärna vill ha med i min panel, Jason Diakité, som jag tror skulle kunna ha en del intressant att tillföra, Jonas Karlsson, som är en favoritförfattare och dessutom skådespelare och slutligen Clara Henry, som är en skarp dam. Sex stycken fina boktipsare som kan turas om att synas i rutan.

Vilken klassiker skulle du tipsa om om du själv fick chansen att vara med i tv?

Jag älskar ju Hjalmar Söderberg och hade tipsat om Den allvarsamma leken, som kan läsas på väldigt många olika sätt. Senaste gången jag läste om den lade jag märke till helt andra saker än när jag läste den som yngre. En klassiker som känns ovanligt aktuell är En Herrgårdssägen av Selma Lagerlöf.

Vilka aktuella böcker skulle du lyfta fram?

Jag skulle tipsa om nya poesiantologin för unga Berör och förstör med dikter i urval av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar, fina Herravälde av Elin Olofsson, Vargen, senaste boken i Shirin-serien av Katarina Wennstam och Så jävla trött av Gemma Hartley, som satte ord på en stor del av min vardagsfrustration.

Vilken oväntade boktipsare vill du se i tv?

Min mer oväntade boktipsarpanel skulle bestå av  Nikki Amini, Håkan Hellström, Kosovare Asllani och Felix Sandman. Jag slänger också in Peter Stormare för att bredda åldersspannet och Molly Sandén för att hon är en bra förebild och förhoppningsvis kan ge vettiga boktips.

 

Photo by Thought Catalog on Unsplash

7 reaktioner på ”Mina svar om boktips och boktipsare”

  1. Britt-Marie Hagman

    Kulturnyheterna, som sänds varje dag kl 18.15 i TV1 och i nyhetstimmen i 2:an mellan 21.00-22.00, vore väl ett alldeles lysande tillfälle för regelbundna boktips! Har en känsla av att dom ibland har svårt att fylla tiden!! Tipsa dom om att det vore trevligt med goda boktips någon eller några dagar i veckan! Förr, när du var liten (ung), fanns ju Boktipset i barnprogrammen en dag i veckan! Nu är det väl bara Gokväll på fredagarna som tipsar om böcker!

  2. Pingback: JoS blog » Blog Archive » Tankar om boktips och boktipsare

  3. Vilken härlig boktipsarpanel! Jag håller med om politikerna. Ibland känns de som att de säger Astrid Lindgren för att det är ett så enkelt svar, tryggt och säkert och ingen kommer opponera sig. Eller för att de egentligen inte läser. Som sagt, inget ont om Astrid Lindgren men det är så typiskt att så många politiker säger just det..

    1. Tror det var förra sommaren inför valet som DN hade en serie om partiledarna och deras kulturvanor. Något otippat verkade Ulf Kristersson vara den med mest “koll” på nutida litteratur.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: