Skönlitteratur om MIK

Ett tema på årets Bokmässa är MIK medie- och kommunikationskunnighet och därför ägnar vi veckan åt det på Kulturkollo. I veckoutmaningen vill Viktoria att vi tipsa om skönlitteratur som på något sätt har med MIK att göra. Klurigt.

Den första bok jag kom att tänka på är Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri, där olika sanningar blandas och det som läsare är svårt att veta vems berättelse man ska lita på. Sanningen är ibland helt klart något subjektivt.

I 1984 av George Orwell har Partiet skrivit om historien för att passa in i den bild av verkligheten de vill förmedla. Även det som händer i nutiden är censurerat och mycket troligt vinklat. Partiets sanning är helt enkelt sanningen med stort S.

Kyss mig först av Lottie Moggach handlar om Tess som vill ta livet av sig, men utan att såra sina närstående. Hon hyr därför in Leila för att fortsätta att uppdatera hennes sociala medier även efter hennes död, för att på så sätt leva vidare. En mycket annorlunda och intressant bok.

 

Photo by Matthew Guay on Unsplash

 

3 reaktioner på ”Skönlitteratur om MIK”

  1. Jag har inget skönlitterärt tips, men rekommenderar Internet är trasigt – Siliconvalley och demokratins kris av Martin Gelin och Karin Pettersson. Den ger en bra och skrämmande bild av de trista/farliga sidorna av sociala medier och hur algoritmerna styr våra flöden och även vår verklighetsuppfattning. Den är väldigt lättläst och välskriven.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d