Jag minns Herman Wouk

Ganska tidigt bytte jag barnböckerna mot vuxenböcker. Visst fanns det ungdomsböcker på 80-talet, men de var inte lika bra och definitivt inte lika många. Några av de böcker jag läste väldigt tidigt var Herman Wouks Krigets vindar som på svenska delades upp i två delar. Tv-serien med bland andra Robert Mitchum och Ali MacGraw i rollerna sändes 1985 och det var i anslutning till det jag läste den och uppföljaren Krig och hågkomst som blev tv-serie 1988.

Herman Wouk dog den 17 maj i år och blev hela 103 år gammal. Vad jag inte visste var att han debuterade redan 1941 med boken The Man in the Trench Coat. Under kriget tjänstgjorde han som minsvepare vid amerikanska flottan och det är de erfarenheter som beskrivs i  The Caine Mutiny från 1951 som han tilldelades Pulitzerpriset för året därpå.

Det var från Wouks mest kända romaner jag fick min första berättelse om andra världskriget. Jag har också läst hans roman Hoppet, som kom på svenska 1993 där han berättar Israels moderna historia med hjälp av verkliga personer och sina fiktiva karaktärer. Uppföljaren Äran kom 1997 och där får vi ta del av händelserna i Israel mellan 1967 och 1979. Herman Wouk var ortodox jude, vilket jag minns påverkade berättelsen. De var ändå intressant som en del av en historieskrivning som utan tvekan är komplex och sällan neutral.

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: