Hjälp till att bevara Fogelstad

När jag studerade historia för drygt 20 år sedan kom jag för första gången i kontakt med Kerstin Hesselgren, sittande på bilden ovan. Jag läste massor om denna relativa doldis, som faktiskt blev den första kvinnan i Riksdagen när hon tog plats i första kammaren 1922.

Kerstin Hesselgren var en av kvinnorna i Fogelstadgruppen som bland annat porträtterats av Ulrika Knutson i boken Kvinnor på gränsen till genombrott: Grupporträtt av Tidevarvets kvinnor. 1925-1954 drev de Kvinnliga medborgarskolan på Lilla Ulfåsa, en del av Fogelstad, ett gods som ägdes av Elisabeth Tamm som var en av de fyra kvinnor som tog plats i andra kammaren 1922. Rektor för skolan under alla år var Honorine Hermelin.

Det var efter det att kvinnor fått rösträtt som tanken om en medborgarskola för kvinnor väcktes och sommaren 1925 kom de första kursdeltagarna. De var från alla samhällsklasser och för att alla skulle vara råd att vara med instiftade Elisabeth Tamm stipendier. Syftet var att kvinnor skulle få kunskap om politik, men också om ämnen som historia, samhällskunskap, livsåskådning och filosofi. De fick också lära sig att tala inför andra och få modet att höja sina röster och våga ta plats. Dessutom sjöng de i Fogelstadkören ledd av Elsa Stenhammar.

Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad var i princip bortglömd under många år, men aktualiserades genom ett utställning 1995. Troligen var det därför jag började intressera mig för kvinnorna i Fogelstadsgruppen, men så här långt efteråt kommer jag faktiskt inte ihåg exakt hur det gick till.

Det slutade i alla fall med att jag våren 1998 skrev min c-uppsats i historia om Kerstin Hesselgren och hur de största, svenska dagstidningarna skrev om henne. Då kom jag också i kontakt med Tidevarvet, som var en partipolitiskt obunden tidskrift som gavs ut 1923-1936 med Ada Nilsson som ansvarig utgivare. Om henne kan vi läsa mer om i boken Barrikaden valde mig av Kristina Lundgren.

Varför skriver jag då om detta?

Jo, Fogelsta lilla Ulfåsa är till salu och Fogelstads stiftelse planerar att förvärva fastigheten. Målet är att åter kunna starta en verksamhet i Fogelstadgruppens anda. Om du vill stötta uppropet kan du köpa byggstenar för 200 kronor styck. Läs mer här.

Vill du veta mer om Fogelstadgruppen och kampen för kvinnors rättigheter, kan du med fördel titta på filmen nedan. Elin Wägner är en självklar del av den svenska kvinnorörelsen, liksom i Fogelstadgruppen. Jag fascineras kanske ännu mer av Elisabeth Tamm, som framstår som en ytterst radikal dam. Hon drev ekologiskt jordbruk på godset, med endast kvinnliga arbetare. I huset däremot arbetade bara män.

Om Ada Nilsson vet jag också alldeles för lite. Kanske dags för en Fogelstadsommar? Det finns så många sakprosatitlar jag skulle vilja läsa, men har sällan ork nog under terminerna.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: