En enkät på Världsbokdagen

Jag hittade en enkät som jag publicerade för fler år sedan och tycker fortfarande att den är intressant. Den sammanställdes efter en föreläsning med fantastiske Aidan Chambers. Det var bland annat han som talade om att höra en röst i huvudet när man läser och hur det kan hjälpa till att faktiskt förstå innehållet bättre.

Vissa frågor har tagits bort, andra lagts till, men grunden är fortfarande densamma. Det vore roligt att få veta hur ni är som läsare.

Hur är du som läsare?

Markera de alternativ som beskriver dig bäst.

 

snabb/långsam

läser alla ord/ skummar en del

gillar långa beskrivningar/ hoppar över det som inte för historien framåt

väljer bok efter författarens språk/tycker att innehållet är viktigare än språket

kommer ihåg detaljer/ kommer ihåg i stora drag

undviker tjocka böcker/ läser gärna tegelstenar

tycker om tunna böcker/ tycker att tunna böcker ofta saknar något

idealboken är på mindre än 400 sidor/ idealboken är på mer än 400 sidor

gillar att läsa bokserier/föredrar fristående böcker

tjuvkikar på slutet/ läser aldrig slutet förrän boken är just slut

väljer efter omslag/ skiter fullständigt i ytan

läser baksidetexter/ undviker baksidetexter

väljer boken efter rekommendation/ vill helst välja själv

rekommenderar ofta böcker till andra/ rekommenderar sällan böcker

hör det jag läser i huvudet/ hör aldrig det jag läser

gillar ljudböcker/ gillar inte ljudböcker

föredrar e-böcker/ föredrar fysiska böcker

vill äga mina böcker/ lånar ofta böcker

läser främst böcker i en genre/ gillar att variera min läsning

läser ofta om böcker/ läser sällan eller aldrig om böcker

gillar att läsa böcker av författare som fått priser/ bryr mig inte om litterära priser

läser alltid på svenska/ läser på flera språk

är bra på att komma ihåg böcker jag läst/glömmer lätt bort både titlar och författare

skriver upp de böcker jag läser/ skriver inte upp böcker jag läser

räknar hur många böcker jag läser per år/ bryr mig inte om antalet böcker jag läser

läser varje dag/ läser mer sällan

tycker att läsning är avslappnande/ tycker att läsning är ansträngande

 

Så, här har ni mig som läsare. En ganska rastlös sådan som läser snabbt, skummar en del och ibland hoppar över långa beskrivningar. Om de inte är skrivna av en författare som har ett synnerligen vackert språk, för sådana gillar jag. Jag väljer tunna böcker framför tegelstenar och tycker att idealboken är tunnare än 400 sidor. Bokserier läser jag gärna om de håller god kvalitet, men bäst är nog ändå fristående böcker med en riktig början och ett definitivt slut. Fördelen med serier är att de är enkla att läsa för en trött hjärna. Efter föreläsningen av Aidan Chambers har jag lärt mig att framkalla en röst i mitt huvud och har gett det som tips till många elever som inte är så goda läsare. Det hjälper en att förstå en text som är lite mer komplex. Däremot gillar jag inte ljudböcker.

Jag skulle aldrig tjuvkika på slutet och läser i princip aldrig baksidestexter pga risk för spoilers. Har köpt böcker på grund av snyggt omslag, men eftersom jag nu läser främst e-böcker har de fått en minskad betydelse. Boktjänster som Storytel och Nextory har gjort att jag köper färre böcker, men jag betalar ju ändå för dem. Vissa böcker vill jag äga och då köper jag dem.

Jag rekommenderar ofta böcker till andra och har vissa boktipsare som jag litar extra mycket på. Hela bokbloggarvärlden är ju ett enda virrvarr av boktipsande och det är nog därför jag älskar den. Det är också bloggandet som fått mig att ha bättre koll på böcker jag läser och dessutom räkna dem. Inte för att det är en tävling, men för att statistik är kul och för att jag behöver lite press.

Jag gillar att variera min läsning och läser böcker ur olika genrer. Ofta fastnar jag däremot i en genrer under en period innan jag går vidare. Böcker av pristagare läser jag om de lockar, men när det gäller t.ex. Nobelpriset har jag som mål att läsa något av alla pristagare. Det går dock sjukt långsamt. Läsning är för mig främst ett sätt att slappna av och jag läser i alla fall några sidor varje dag. Om jag inte kan, orkar, hinner läsa är det ett tecken på att jag är alldeles för stressad. Det brukar också märkas genom att jag får svårare att läsa krävande böcker och/eller böcker på engelska.

 

 

 

Bild från Kaboompics

Rulla till toppen
%d