Ode till en tonårsidol

Tänk dig att det bara finns två tv-kanaler och att programmen som sänds är nyheter, sport, Nygammalt med folkdans och så veckans höjdpunkt Dallas (som är på sista säsongen och börjar spåra ur rejält). Föreställ dig då att det kommer en tredje kanal där det sänds en ungdomsserie om ett tvillingpar som flyttar till Beverly Hills och kanske kan du möjligen inse hur stort det var.

Serien Beverly Hills 90210 orsakade en del bråk hemma oss ska erkännas. TV:n var nämligen pappas och när det var nyheter på någon av de nu tre kanalerna skulle vi se nyheter. Som tur är hade jag en liten svartvit TV på rummet och därför kunde jag se Beverly Hills. Tillsammans med tvillingarna helylle-Brandon och wannabecool-Brenda lärde jag känna pluggisen Andrea, den korkade men snälle Steve, den snygga och coola Kelly, den naiva Donna och senare den lille pajasen David. Mest föll jag och många med mig för den farlige Dylan, som dejtar Brendan och Kelly i olika omgångar serien igenom.

För några dagar sedan drabbades skådespelaren Luke Perry av en massiv stroke och ogår nåddes vi av nyheten att han avlidit till följd av den. Luke Perry hade självklart fler roller, men för mig är och förblir han den evigt unge Dylan McKey.

Som Johan Hilton skriver i DN hade serien inte klarat sig utan Dylan McKey. Även om många tonårstjejer säkert hade valt en Brandon eller kanske en Steve, men i deras fantasier passade Dylan klart mycket bättre. Vi behöver våra rebeller om än på behörigt avstånd och Dylan McKay var lagom farlig i en i övrigt ganska oskyldig och ofarlig serie. Utan honom hade präktigheten blivit överväldigande, speciellt de första säsongerna. Johan Hilton skriver också att alla tittade på Beverly Hills med en ironisk ansats, men det tror jag inte riktigt var fallet inledningsvis. För mig var det på blodigt allvar i alla fall den första säsongen, men för varje säsong som gick var det nödvändigt att släppa allvaret och bara låta sig underhållas.

Samma dag som Luke Perry fördes till sjukhus avslöjades planerna på att låta serien Beverly Hills 90210 återvända med flera av originalskådespelarna i sina gamla roller. Att Ian Ziering aka Steve Sanders, Brian Austin Green som David Silver liksom att Jason Priestley som spelade Brandon Walsh, Jennie Garth som spelade Kelly Taylor och Tori Spelling, som spelade Donna Martin skrivit på om att återvända till sina roller var redan klart. Luke Perry, som var upptagen med serien Riverdale, var dock aktuell för flera inhopp. Nu är frågan vad som händer med den planerade fortsättningen, för klart är att det aldrig skulle gå att ersätta Luke Perry med någon annan skådespelare som Dylan McKay. Luke Perry är och förblir Dylan McKay. Så är det bara.

Vill du se Beverly Hills finns alla avsnitt på viafree. Med 99,9% säkerhet håller den absolut inte, kanske inte ens för en nostalgiker som jag, men när serien var ny var den något helt annat än det vi sett förut. I kölvattnet efter den följde oceaner av ungdomsserier i samma anda, men Beverely Hills var originalet. I många av serierna valde huvudpersonerna mellan två kärleksobjekt, men Kellys velande mellan Brandon och Dylan och Dylans mellan Brenda och Kelly var de ultimata trianglarna.

Gage Skidmore CC BY-SA 3.0

4 reaktioner på ”Ode till en tonårsidol”

  1. Jag är lite äldre än du, men följde Bevvan jag med (dock såg och minns minns jag mest de senare säsongerna). Håller faktiskt på med en omtitt nu, och är inne på säsong två. Så himla sorgligt med hans bortgång i samband med detta! Det är absolut mycket som inte håller, men eftersom det är mycket som jag har glömt bort, och förmodligen aldrig ens sett, är jag klart underhållen hittills 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: