Andra chansen fyller finalen

Dags för Andra chansen, som är den kanske mest meningslösa delen av hela mellocirkusen, men också kvällen då de sista finalbidragen utses. Nyköping står värd ikväll och åtta bidrag ska bli fyra.

Från deltävling 1 i Göteborg landade Anna Bergendahl och Nano i Andra chansen, de två bidrag som jag trodde skulle gå direkt till final. I Malmö knep Vlad Reiser oväntat en finalplats och fick sällskap av veteranen Andreas Johnson. I Leksand var det Martin Stenmarck och Rebecka Karlsson som gick vidare. Och så slutligen bidragen från Lidköping som blev Lisa Ajax och Arvingarna.

Om jag fick bestämma helt fritt skulle jag önska att Anna Bergendahl, Lisa Ajax, Andreas Johnson och Martin Stenmarck gick till final, men så är inte Andra chansen uppbyggd. Istället blir det fyra kval, där två låtar möts och en går vidare till final. Det betyder att mina favoriter inte kan gå vidare allihop, då Bergendahl och Andreas Johnson möts, liksom Lisa Ajax och Martin Stenmarck.

Jag har lyssnat en del på bidragen som tävlar och vissa låtar växer verkligen, medan andra är sämre än jag mindes dem. Frågan är dock vad de som röstar tycker.

De fyra paren som konkurrerar om finalplatserna är:

Anna Bergendahl mot Andreas Johnson och här har Christer Björkmark tänkt att artisterna har samma målgrupp och att de ska tvingas välja. Jag tror inte riktigt att det här med målgruppen nödvändigtvis stämmer, men det finns en del likheter mellan bidragen. Det är två bidrag framförda av två artister med starka röster och det är också två låtar med mycket kraft i refrängen och en softare vers. Johnsons bidrag är mer klassisk, medan Bergendahl har en mer oväntad låt om än med en rätt obegriplig text. För den som, liksom jag, är lärare och vill visa eleverna stilfigurer är dess tretal, allusioner och bildspråk användbart. Svårtippat, men jag lägger min röst på Anna Bergendahl, vars låt spelats mycket på radion.

Vlad Reiser och Nano möts i duell nummer två och om inte Nano vinner blir jag väldigt överraskad. Han har tur med sin duell, men jag tror inte att det blir någon topplacering för Nano i år, då låten är för svag. Visserligen är det en ganska suggestiv låt och det finns en kraft i den, men jag tycker inte att den lyfter riktigt mer än en kort stund i början av refrängen. Dessutom sjöng Nano rätt surt när han framförde bidraget i Göteborg och det räcker inte med att kören äger, för låten kräver sin sångare. Vlad Reisers låt är dock helt otroligt usel och det är en gåta för mig hur han kommit så här långt i tävlingen. Det blir vinst på knock för Nano, allt annat är otänkbart.

Lisa Ajax och Martin Stenmarck möts i balladduellen, en svårtippad sådan där två generationer möts. Det som är utmärkande för de två bidragen är att artisterns röster har stor betydelse. Ajax låt är finstämd och vacker, medan Stenmarcks vinner mer på energi och snygga övergångar mellan vers och refräng. Jag tror på Lisa Ajax, men är själv rätt svag för Stenmarcks låt och båda låtarna tillhör de som växer.

Rebecka Karlsson ställs mot Arvingarna och det är de två riktiga schlagerbidragen som gör upp. Karlssons låt är en typiskt amerikansk ballad om att växa upp i småstaden, men ett budskap om att få revansch. Inte alls min kopp te, men det är i alla fall en hyfsat modern låt. Arvingarnas bidrag liknar istället de låtar de tävlade med för sisådär tjugo år sedan, men det finns något välbekant och tryggt i det. Här tror jag att rutinerade Arvingarna vinner, mycket för att Casper Jarnebrink är en väldigt mycket bättre sångare än orutinerade Rebecka Karlsson, som tävlar med en alldeles för svår låt. Nu blir det väldigt surt på sina ställen.

Jag tror alltså att Anna Bergendahl, Nano, Lisa Ajax och Arvingarna tävlar i finalen i Globen nästa lördag. Vad tror ni?

 

 

3 reaktioner på ”Andra chansen fyller finalen”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: