Australien vs. USA

Jag talar om Masterchef, ett favoritprogram, men främst om det sänds från Australien eller möjligen den amerikanska versionen. Den svenska versionen har jag helt gett upp, då jag har ytterst svårt för bristen på såväl humor som charm.

På ViaFree och Tv3 går det nu att se säsong 9 av Masterchef USA och på TLC sänds den tionde jubileumssäsongen av Masterchef Australia, där jag just nu ser veckan när Gordon Ramsey från Masterchef USA är gästdomare. Tv-meta liksom.

Programledare: Tre gubbar i varje land och medan de i Australien är mer av mysgubbar, satsar USA på hårdhet. Nu har jag inte sett mer än något avsnitt, men även om Gordon Ramsey mjuknat väldigt sprutar det ändå svordomar ur hans mun, men stenansiktet Joe Bastianich skrämmer mig nästan mer. Aarón Sanchez ser nog värre ut än han är, men målet verkar ändå vara att programmet ska ha tuffa domare som skrämmer deltagarna till succé.

Masterchef Australiens domare är tvärtom snällare än snällast och även om Gary Mehigan, George Calombaris och Matt Preston ibland sågar maträtter, så gör de det alltid på ett sakligt och nästan trevligt sätt. Självklart vet deltagarna när de har misslyckats och grunden är att det inte finns någon anledning att stampa på den som redan ligger. Inga svordomar eller kastande av mat här inte och det är skönt. Gordon Ramsey må vara underhållande, men jag föredrar hans lugnare stunder.

Tävlande: Att kunna laga mat är självklart en förutsättning och i båda länderna verkar det viktigt att de tävlande ska representera olika delar av befolkningen och kanske framför allt olika kök. I USA verkar dock en viktig faktor vara att sticka ut och gärna skapa konflikter. Några sådana tävlande existerar inte i Australien. Visst kan irritations uppstå när någon inte gör det de ska, men fokus ligger även här på pepp, inte attack. Jag kan stå ut med hårda domare, men har svårare för alla konflikter i Masterchef USA. Visst skapar det drama, men jag klarar mig bra utan bråk. Matlagningsmomenten räcker gott för spänningen.

Matfokus: Även USA kör nu totalt fokus på mat och master-classes, men i Australien är det ännu tydligare att tävlingen går ut på att hitta en kock som från början är bra, men under tävlingen blir ännu bättre. Maten står i centrum och deltagarnas utveckling är viktigare än deras relationer, eller brist därpå. Inte en enda elak kommentar mellan deltagarna hörs i Australiens Masterchef, utan bara pepp och sympati när någon misslyckas eller åker ut.

Tävlingsfokus: Att vinna är superviktigt i USA och deltagarna är beredda att gå över lik för att nå toppen. Även i Australien vill deltagarna vinna, men det handlar om att själv bli bättre, inte om att klanka ner på andra.

För mig vinner Masterchef Australia alla dagar i veckan, men jag hyser en hatkärlek till Masterchef USA och ser på det trots att jag ibland mår lite dåligt av jargongen.

Vilka matlagningsprogram gillar du bäst?

 

5 reaktioner på ”Australien vs. USA”

  1. Gunilla Andersson

    Jag vill slå en slag för Zumbo’s Just Desserts (finns på Netflix) som är en riktigt mumsig mattävling från Australien.
    Det verkar bara finnas en säsong, men jag gillar verkligen hur de tävlande agerar mot varandra, speciellt ju närmare finalen man kommer. De stöttar varandra mer än att de vill krossa den andra, de beundrar varandras skicklighet och vill väl – samtidigt som de självklart vill vinna. Och man blir märkta imponerad över vad de klarar av att åstadkomma!

  2. Masterchef Australia är verkligen ett mysprogram och jag tycker mycket om deras attityd mot varandra. Den är riktigt trevlig.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: