Bästa läsningen 2018

De senaste dagarna har varit en orgie i statistik kring min läsning 2018. Frågan som kvarstår är dock vilka av de 142 böcker jag läst i olika genrer, skriva av kvinnor och män från olika länder, som var bäst. Nu kommer svaret på frågornas fråga. Listan är dock utan inbördes ordning, i alla fall typ. De som står först är nog ändå lite bättre än de som står sist, men begreppet bäst är lite lurigt. Vad som är bäst handlar om så många saker, inte minst när boken blir läst. Hur som helst har jag satt ihop någon slags topplista för 2018 som innehåller tolv riktigt bra böcker.

Moonrise, Sarah Crossan

Ungdomsbok skriven på prosalyrik om en yngre bror som besöker sin storebror som väntar på att avrättas i fängelset.

Comedy Queen, Jenny Jägerfeld

Sashas mamma har begått självmord och för att hantera det försöker Sasha att bli allt hon inte var. En otroligt stark, sorglig, men framför allt (konstigt nog) rolig bok om att leva i skuggan av någon som valt att inte fortsätta leva alls.

Alla floder flyter mot havet, Dorit Rabinyan

Berättelsen om Liat, judinna från Israel och Hilmi från Palestina, som möts och inleder ett förhållande i New York är helt klart en av de starkaste jag läst i år. Det blir så tydligt att konflikten inte är något som finns långt borta i deras hemland, utan följer med dem var de än befinner sig.

Mellan himmel och Lou, Lorraine Fouchet

Jo har just förlorat sin fru Lou och livet blir aldrig mer detsamma. I sitt testamente uppmanar Lou sin make att förbättra relationen till deras gemensamma barn och även om han egentligen inte tycker att det är något fel på sin relation till barnen försöker han följa hennes vilja.

Mocka, Tatiana de Rosnay

En son blir överkörd av en bil och hans mor gör allt för att finna den skyldige. Blind av sorg tar hon inte alltid de bästa besluten, men det är lätt att förstå hennes agerande. Mocka är en drabbande bok om den aldrig sinande kärleken till ens barn.

Ett hjärtslag från döden, Maggie O’Farrell

I denna mycket annorlunda självbiografi beskriver Maggie O´Farrell 17 möten med döden. Det är snyggt, smart och både sorgligt och underhållande. En riktigt bra och annorlunda bok.

Om vi bara kunde byta kroppar med varandraJohanna Nilsson

Kung B och Queen O är ett osannolikt, men inte desto mindre perfekt, kärlekspar. De lever utanför samhället, men försöker göra det mesta av livet. Det här är en bok som kändes som ett knytnävsslag i magen. Så vacker och så sorglig.

Vaggvisa, Leïla Slimani

Två barn mördas, det får vi veta redan från början. Vi anar också att det är deras barnsköterska som gjort det, men ingenting är självklart. Berättelsen om Louise, den perfekta barnsköterskan och den familj hon arbetar hos är något av det mest obehagliga jag läst i år.

Den som stannar, den som går, Elena Ferrante

Tredje delen i Ferrantes Neapel-kvartett är den jag tyckt mest om hittills. Äntligen tar Lila kommando över sitt liv, medan Elena snarare krymper. Nu har jag fjärde och avslutande delen kvar och den sparar jag till ett bra tillfälle.

Year of impossible goodbyes, Sook Nyul Choi

Sook Nyul Choi föddes i Pyongyang 1937 och hennes självbiografiska bok handlar om barndomen i landet som fortfarande hette Korea och som först ockuperades av japanerna och sedan av ryssarna innan det delades. Mycket intressant och bra bok.

Litet land, Gaël Faye

Året är 1993 och den tioårige Gabriel bor i Burundis huvudstad Bujumbura med sin mor från Rwanda, sin far från Frankrike och sin lillasyster Ana. Det första fria valet närmar sig och med det fruktansvärda strider. Jag lärde mig massor av den här boken, men det är också en fin uppväxtskildring.

Slutet, Mats Strandberg

En komet är på väg mot jorden och eftersom det riktiga livet inte är som en Hollywood-film finns det inga borrar i världen som kan hejda katastrofen. Vi får följa tre ungdomar under de sista veckorna innan slutet av världen som vi känner den. Det är fruktansvärt, men konstigt nog inte nattsvart.

 

Vilka är de bästa böckerna du läst i år?

 

Photo by fotografierende on Unsplash

6 reaktioner på ”Bästa läsningen 2018”

 1. Tack. Nu fick jag flera bra tips på läsning. Alla floder flyter mot havet, Litet land och Mellan himmel och Lou är böcker som redan ligger på min vill läsa lista.
  Vaggvisa har jag också läst i år. Otroligt stark. Några av mina favoriter 2018 var de charmiga böckerna Love, Simon och Historieläraren. Sedan tyckte jag väldigt mycket om Ingen jämfört med dig av Jonas Brun, Jag for ner till bror, Hur jag lärde mig förstå världen samt den starka kortromanen En av pojkarna. Jag inledde 2018 med att läsa tre gripande böcker om förintelsen. Jag kommer snart hem igen, Mischling samt Och du kom inte tillbaka. Fruktansvärt plågsamt att läsa och det drog tyvärr ner mig i en läsdepression.

  Ska jag välja ut två av mina absolut bästa läsupplevelser 2018 så får det nog bli Ingen jämfört med du av Brun för den påminde mig om när man var tonåring och hur man kunde bli helt besatt och attraherad av någon så att man tyvärr också kunde förminska sig själv. Den andra boken får nog bli Historieläraren för det var så lustfyllt att läsa den. En historia att bli helt uppslukad i. Efter att ha läst böcker om förintelsen och jag gick in i en läsdepp så var det Historieläraren som lyfte mig upp igen.
  Tyvärr var 2018 ett uselt läsår för mig, enbart 27 böcker lästa. Nu måste 2019 bli bättre, mål en bok i veckan så 52 stycken hoppas jag på.

  PS. Nu kom jag på att Träskkungens dotter var också en rätt annorlunda bok och var väldigt spännande

 2. Jag hade också Comedy Queen på min lista, men satte Brown Girl Dreaming som överst. Lade upp listan hos mig för någon vecka sedan. Jag måste läsa Moonrise!

  1. Tyckte om Brown girl dreaming också, men att välja knappt 10% av alla böcker jag läst är svårt. Då blev det så här.

 3. Jag hade bara läst en på din lista, Slutet, men flera ligger och väntar på min att läsa-lista. Årets klart bästa bok för mig var Stanna hos mig av Ayobami Adebayo. Fantastiskt debutbok!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: