Vad jag väljer

Vad väljer du? Så frågar Fanny i veckans utmaning på Kulturkollo. Här är mina svar.

Läsa snabbt eller läsa långsamt. Jag blir frustrerad om läsningen går för långsamt. Visst kan jag stanna till ibland i en riktigt bra bok för att njuta av språket, men jag vill ändå få i mig den snabbt.

Läsa eller lyssna. Jag önskar att jag hade kunnat lyssna på böcker, men jag tappar helt koncentrationen och/eller somnar.

TV-serier eller film. Märkligt egentligen att en film känns för lång, när det går utmärkt att se flera avsnitt av en tv-serie i rad.

Independentfilm eller filmbolagsfilm. Båda, eller just nu inget av det. Jag önskar att jag såg independentfilm oftare och föredrar det egentligen. Samtidigt är det inte så enkelt att de större filmbolagen aldrig producerar kvalitetsfilm.

Singelläsning eller slalomläsning. Alltid slalomläsning. Flera böcker i olika genrer är perfekta att läsa samtidigt.

Låna böcker eller köpa böcker. Jag köper fortfarande för många böcker, men faktiskt kommer de flesta böcker jag läser från e-bokstjänster. I min läslista kallar jag dem för ”hyrda” böcker.

Science fiction eller fantasy. Inget av det, men om jag måste välja blir det nog ändå science fiction, om dystopier räknas dit och det gör de väl? Om inte så väljer jag dystopier ändå.

Fantasy eller fiktion. Föredrar alltid det sannolika.

Fiktion eller biografi. Det ska mycket till om en biografi ska fängsla mig på samma sätt som en roman. Det är något i det kronologiska och inte sällan språkligt torra som lätt tråkar ut mig.

Läsa efter att-läsa-lista eller spontanläsa. Det beror på hur man ser det. Egentligen följer jag sällan de läslistor jag skriver, men å andra sidan är ett val sällan helt spontant heller. Jag undersöker noga förlagens utgivning och listar de böcker jag vill läsa. Det ska till ett klockrent bokbloggartips för att jag ska läsa något jag inte planerat att läsa. Däremot är den ordning jag läser böcker i sällan utifrån en lista. Lite spontanitet skadar aldrig.

Läsa gammalt eller läsa nytt. En väldigt stor del av de böcker jag läser är relativt nyutgivna. Jag tycker om böcker som beskriver vår samtid.

Läsa i förstaperson eller läsa i tredje person. Hm, svår fråga. Jag tror ändå att jag föredrar tredje person. Det är dock inte lika viktigt som valet mellan presens och preteritum, där det senare alltid vinner.

Pocket eller inbunden. E-bok. Men om jag måste välja blir det inbunden.

Inbunden eller läsplatta. Läser i princip bara på läsplatta. Föredrar det i 99% av fallen.

Novell eller roman. Jag använder gärna noveller i undervisningen, så mitt lärarjag läser en del noveller. Mitt privata jag föredrar dock alltid romaner.

Läsa enstaka böcker eller läsa bokserier. Det går inflation i bokserier och även om det kan vara trevligt att återse karaktärer tycker jag bättre om böcker som har en början och ett definitivt slut.

Läsa svenska författare eller utländska författare. Omöjlig fråga. Jag läser flest böcker av svenska författare, men tycker mycket om att bredda min läsning geografiskt. Om jag måste välja blir det utländska författare, då det finns runt 200 länder i världen och Sverige bara är ett av dem.

Läsa debuterande författare eller etablerade författare. Återigen ett omöjligt val, men just idag har jag tvingat mig själv att göra riktiga val. Debutanter är spännande att upptäcka och inte sällan är en debut boken som författaren tänkt på i många år. Om jag måste välja blir det dock etablerade författare som hittat sin stil.

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: