Den lilla bokhandeln runt hörnet

Jag läste böcker av Jenny Colgan för länge sedan, men under den senaste hypen har jag faktiskt inte varit så sugen. Eftersom Den lilla bokhandeln runt hörnet är nominerad till Årets bok 2018 tänkte jag ändå ge henne en chans.

Vi får följa Nina Redmond, bibliotekarien som verkligen älskar böcker mer än allt annat. Huset som hon delar med en väninna är fyllt av lådor med böcker och hon skaffar ständigt flera. Att arbeta på bibliotek är verkligen perfekt.

Så får Nina och hennes kollegor reda på att det lilla bibliotek där de arbetar ska läggas ner. Istället erbjuds de söka nya anställningar på den nya satsningen med ett modernt bibliotek, ett mediacenter, där böckerna inte längre står i centrum. Nina söker, men får inte något jobb och istället börjar hon fundera på att starta något eget. Hon svarar på en annons om en gigantisk buss och planerar att skapa en ambulerande bokaffär.

Nina drar till Skottland för att köpa bussen och skaffar ett rum på den lokala puben. Byn är liten och jag tycker om skildringen av männen på puben, som längtar efter att få tillgång till böcker. Självklart är planen att köpa bussen och sedan åka tillbaka till Birmingham, men det blir inte så lätt som Nina trott. Dels är säljaren skeptisk till att sälja sin bil till en kvinna från storstaden och det visar sig också vara helt omöjligt att få tillstånd att parkera bussen i Birmingham.

Just temat med böcker och läsning gjorde det här till en riktigt trevlig bok, trots att den är förutsägbar och följer en ganska given mall för den här typen av böcker. Det som Colgan gör bra är hur hon gestaltar karaktärerna och dessutom är berättelsen om Nina både charmig och humoristisk.

Nu har jag läst sju av de tolv nominerade till Årets bok. Kanske hinner jag någon mer innan det är dags för prisutdelning.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: