Som om du inte fanns

Under en resa träffas två tonåringar kort när Tess och hennes kompis Doll ber Gus att ta ett foto av dem på Ponte Veccio i Florens. Meningen är att de båda två ska börja studera till hösten och om det blivit så skulle de bott i rummen bredvid varandra, men ödet ville annorlunda. När Tess mamma dör bestämmer hon sig nämligen för att stanna kvar hemma för att ta hand om sin syster. Hon börjar arbeta som elevassistent på skolan och lever ett helt annat liv än det hon tänkt sig.

Gus däremot studerar till läkare och lever ett på ytan ganska perfekt liv. Det som hela tiden påvekar honom är hans döda bror, som finns där som en skugga, en perfekt skugga som gör att Gus aldrig kan vinna sina föräldrars kärlek.

Ibland anar vi läsare att Tess och Guss befinner sig nära varandra utan att veta det. Ibland får vi veta att de skulle kunna ha mötts, utan att göra det. Det är ett annorlunda berättarperspektiv och jag gillar det oftast. Samtidigt är det här en berättelse om två personers liv och det dröjer ett bra tag innan de får någon betydelse alls för varandra.

Som om du inte fanns är helt klart en välskriven bok i sin genre och karaktärerna är lätta att ta till sig. Vardagen står i centrum och det händer massor, men samtidigt ingenting. En ganska trevlig lässtund, men kanske ingenting som kommer att stanna kvar. I solstolen funkade den perfekt.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: