En helt vanlig familj

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson handlar om just det, en helt vanlig familj bestående av mamma Ulrika som är jurist, pappa Adam som är präst och så dottern Stella som jobbar på H&M och drömmer om en långresa. När Stella hamnar i häktet, anklagad för att ha mördat en man, ställs deras liv på ända.

Vi får läsa tre olika berättelser om vad som hände den där kvällen när mannen dog och får dessutom de tre familjemedlemmarnas beskrivningar av den helt vanliga familjen. En familj, som likt många andra vanliga familjer, arbetar hårt för att bibehålla den perfekta ytan.Edvardsson är bra på att skriva fram komplexa karaktärer och vi får veta mycket om Ulrica, Adam och Stella. Detaljerna är många och ibland berättar de saker som går emot annat vi just läst. Edvardsson låter karaktärerna beskriver sina subjektiva historier, där de ibland ljuger både för sig själva och för andra. Det är ett grepp jag gillar.

Jag tycker om En helt vanlig familj. Det är en lättläst och välskriven bok om vad som är viktigt i livet och hur långt vi kan gå för att behålla dem vi älskar. Liksom Edvardssons förra bok En nästan sann historia i Lund och det märks att det är en miljö han känner väl.

Läs gärna Kulturkollo konfererar om En helt vanlig familj.

Rulla till toppen
%d