Dagens kulturella VM-spaning Uruguay

Uruguay spelade mot Frankrike i kvartsfinalen och förlorade med 0-2. Bra tycker jag, som håller en extra tumme för just Frankrike. En final mellan dem och Sverige vore en dröm. Men idag handlar det alltså om Uruguay.

Ännu ett land som jag på förhand vet väldigt lite om, både när det gäller politik, historia och kultur. Jag tror faktiskt aldrig att jag har läst någon bok från Uruguay.

Det betyder att jag inte hade någon aning om att Herbert Abimorad, poet från Uruguay, faktiskt bor i Göteborg. Han kom hit som politisk flykting 1976 och har gett ut ett femtiotal böcker, bland annat gett ut ett par tvåspråkiga diktsamlingar, där Mekong finns att köpa i alla fall på de största nätbokhandlarna.

Den röda sången av Melisa Mechado finns översatt till svenska och det går att lyssna på hennes dikter på podpoesi.nu i inläsning av översättaren Magnus William-Olsson.

Ana Guevara är en regissör och manusförfattare från Uruguay, vars film Tanta agua (So much water) från 2013 nådde vissa framgångar. Det låter som en annorlunda film där regnet aldrig slutar falla.

Skådespelaren och regissören Daniel Hendler föddes i Uruguay, men bor i Argentina. Han vann en Silverbjörn i Berlin 2004 för sin roll i filmen El abrazo partido (Lost embrace).

Jorge Drexler är född i Montevideo och en musiker som bidragit med låtar till flera soundtrack, bland annat Dagbok från en motorcykel av och om Che Guevara, en film som hade kunnat vara med i inlägget om Argentina, då Guevara föddes där, men den här spaningen behöver den bättre. Nu fick dock Drexler en Oscar för låten Al otro lado del río från filmen, så det passar bra att ha med den just idag.

1 reaktion på ”Dagens kulturella VM-spaning Uruguay”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: