Dagens kulturella VM-spaning Mexico

Mexico kom tvåa i Sveriges grupp och gick vidare till slutspel mycket tack vare en seger mot Tyskland, men i åttondelen blev Brasilien för svårt. Lite tråkigt, men skönt ändå att det var Mexico som mötte dem och inte vi.

En bön för de stulna av Jennifer Clement handlar om kvinnors utsatthet i Mexico. Kvinnor som övergetts av sina män och flickor som rövas bort. Boken bygger på intervjuer med utsatta kvinnor och är väldigt stark.

En annan riktigt bra mexikansk bok som jag läste för många år sedan är Kärlek het som chili av Laura Esquivel, som också blivit film. Den spanska titeln är Como agua para chocolate.

Jag har helt klart läst för lite av Octavio Paz, men det jag läst tycker jag mycket om. En Nobelpristagare att återupptäcka.

Yuri Herrera föddes i Actopan 1970. Hans böcker Tecken som föregår jordens undergång, Kropparnas själavandring och Kungens trubadur finns utgivna på svenska av Nilsson förlag.

Guillermo Arriaga är författare till bland annat En svag doft av död, men också regissör och manusförfattare som bland annat gjort filmerna Babel och 21 gram.

Jag har tänkt läsa Sabina Bermans debutbok Flickan som dök ner till jordens mitt, som verkar väldigt fin, men också väldigt tung.

En annan bok som jag faktiskt påbörjat, men sedan glömt av är Kroppen jag föddes i av Guadalupe Nettel. Jag lyssnade på henne under Bokmässan och gillade henne skarpt. Vet egentligen inte riktigt varför jag inte avslutade läsningen, men skulle helt på boksmälla efter mässan.

Amulett av chilienske Roberto Bolaño utspelar sig i Mexico City 1968 när en del av ett universitet ockuperas. En väldigt märklig och svår bok, som inte gjorde att jag blev speciellt sugen på att läsa mer av författaren.

Den sista läsaren av David Toscana låter också rätt märklig, men samtidigt bra. Jag blir dock alltid lite osugen när böcker luktar magisk realism som den här gör. Någon som läst och gillat?

Frida Kahlo föddes den 6 juli 1907 i Coyoacán, i utkanten av Mexico City och dog där 13 juli 1954. Det är inte bara det att hennes konst tilltalar mig, jag fascineras också av hennes person och liv. Jag är sugen på att läsa The Lacuna av Barbara Kingsolver, som utspelar sig delvis i Mexico och faktiskt handlar om bland andra Frida Kahlo.

5 reaktioner på ”Dagens kulturella VM-spaning Mexico”

  1. Ja jag gillade ju verkligen Toscanas bok med de ätande kackerlackorna. (Hu!) Länkar dit.

    Tyckte att jag snappat upp nånstans att det skulle komma en ny av honom men hittar inget nu när jag letar. Men det vore ju inte så dumt i så fall.

    Den här utmaningen ger så många boktips, tack till er som delar med er.

    1. Många boktips och en ännu längre läslista, men det är kul! Får ta och läsa Toscana då, även om det låter läskigt.

  2. Flera av Roberto Bolaños böcker utspelar sig i Mexiko t ex ”De vilda detektiverna” och ”2666”

    1. De vilda detektiverna känns ju som en bok man bör ha läst, men både den och 2666 är så himla tjocka. Det avskräcker lite.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: