Dagens kulturella VM-spaning Schweiz

Jag var rädd att jag jinxade när jag förberedda inlägget om Schweiz, men som tur är fick jag tillfälle att använda det redan idag. Sverige slog ut Schweiz och är i kvartsfinal. Sicken grej. Det är värt en andra spaning idag!

Denna otroligt varma sommar läser jag Torkans tid av Roland Buti om den lika varma sommaren 1976. Buti föddes i Lausanne, Schweiz 1964 och har skrivit flera prisbelönta böcker, men bara en utgiven på svenska. En väldigt stark och obehaglig bok om hur livet förändras för en familj.

Monica Sabalo föddes i Milano, växte upp i Genève och bor i Paris. Anknytning till Schweiz alltså och hennes bok Summer lockar till läsning. Den handlar om den försvunna Summer och hennes bror ständiga funderingar över vad som hänt.

Sju år av Peter Stamm är en väldigt bra, men märklig bok om en man och två kvinnor. Den han är gift med och den han är mer eller mindre besatt av. Stamm har också skrivit Agnes, som blivit film och även Ta vägen finns utgiven på svenska. Den senare låter som en bok som kan passa mig, men även Agnes kan säkert vara bra.

I hyllan står Small world av Martin Suter, som beskrivs som en berättelse om en familj, en fallstudie över Alzheimers och dessutom en spännande thriller. Det kanske kan vara något.

Fleur Jaggy föddes i Zürich och är en schweizisk författare som skriver sina böcker på italienska. Hennes Sweet days of discipline handlar om en ung flicka på internatskola. Jag hittar inga böcker översatta till svenska, men en rad översatta till engelska.

Dorothee Elmiger låter som en spännande författare. Två av hennes böcker Inbjudan till de våghalsiga och Skiftsovare har getts ut på svenska av Kabusa, som tyvärr gått i konkurs. Verkar vara svårt att få tag på dem, men lättare på engelska (eller tyska)

Alain de Botton tillhör kategorin “författare jag tänkt läsa hur länge som helst men aldrig kommit mig för att upptäcka”. Kanske är jag lite rädd för att det ska vara för blajfilosofiskt (tänk Coelho) men jag kan ha helt fel. Senaste boken på svenska heter Kärlekens väg och är alldeles ny i pocket.

Hermann Hesse är en författare jag borde läsa mer av. Det var tusen år sedan jag läste Stäppvargen och jag kommer knappt ihåg den. Siddharta kanske kunde vara något.

Himmelsdalen av Marie Hermanson handlar om Daniel som kommer till den undanskymda och isolerade Himmelsdalen i Schweiz där hans tvillingbror Max vilar upp sig på en klinik efter att ha gått in i väggen. Max övertalar David att byta plats med honom tillfälligt.

Några böcker idag. Hur vill du komplettera den schweiziska spaningen?

7 reaktioner på ”Dagens kulturella VM-spaning Schweiz”

    1. Gick helt på Nobelpriset, där han räknas som schweizisk pristagare. Inte född där, men behövde honom mer här än i det tyska inlägget.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: