Dagens kulturella VM-spaning Senegal

Jag höll en extra tumme för Senegal i årets VM, men tyvärr åkte de ut i gruppspelet efter förlust mot Colombia. Det betyder att inget lag från Afrika tagit sig till slutspel, vilket är mycket tråkigt.

Kultur från Senegal då? Ja, om sport är kultur och det är det ju enligt vissa, måste rallytävlingen med målgång i Dakar få vara med på ett hörn. Nu är det dock så att det inte finns någon tävling mellan Paris och Dakar längre. Sträckan har varierat, men sedan 2009 avgörs tävlingen i Sydamerika.

Författaren Fatou Diomes bok Atlantens mage har getts ut på svenska av Sekwa förlag. Liksom många andra författare med ursprung i före detta franska kolonier har hon flyttat till Frankrike och bor nu i Strasbourg.

Tre starka kvinnor är Marie NDiaye handlar om tre kvinnor med anknytning till Senegal. Ännu en av de böcker som står på listan “böcker jag tänkt läsa i evighet men aldrig kommit mig för att läsa”. NDiaye är född och uppvuxen i Frankrike, men har senegalesiskt ursprung.

Ken Bugul är en pseudonym för den senegalesiska författaren Mariètou Mbaye Biléoma vars bok The Abandoned Baobabverkar både välkänd och läsvärd. Just problematiken med identitet och makt i ett land som är koloni är intressant att läsa om.

Bineta NGom har skrivit boken Becoming an angel of change om sin barndom i Senegal och sin kamp för att förbättra ödet för kvinnor och barn. Hon har bott i USA sedan 1994 och boken låter väldigt amerikansk. Kanske kan den vara läsvärd ändå.

Som små älskade mina barn Papa Diops taxiav Christian Epanya. En fantastisk bilderbok om de resor Papa Diop gör och de människor han möter. Epanya kommer från Kamerun, men Papa Diop kör taxi i bland annat Dakar.

MC Solaar, en riktigt bra rappare, kommer tydligen också från Senegal. Nu var det länge sedan jag lyssnade på honom och jag fattar ju inte ett ord av vad han sjunger tyvärr, men musiken är bra och språket är vackert. En av hans låtar La Belle et le bad boy hörde jag första gången i ett avsnitt av Sex and the City.

Även Youssou N’Dour är från Senegal och visst borde vi lyssna på mer än låten han gjorde en gång med Neneh Cherry?

Det var dagens andra kulturella spaning. Vad vill du komplettera med?

4 reaktioner på ”Dagens kulturella VM-spaning Senegal”

      1. Ibland är det bra att vara ovetande, men i just detta fall tycker jag att det är väldigt roligt att få lära mig mer.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: