Dagens kulturella VM-spaning Egypten

Egypten har tagit noll poäng i sin grupp, vilket innebär att de är ute ur VM. Snart är det dags för slutspel och då hade jag hoppats hinna göra spaningar på alla lag som åkt ut.

Det första som dök upp när jag sökte efter boktips från Egypten på min egen blogg var en bok i en serie som grabbarna O älskade ett tag nämligen  Den magiska trädkojan av Mary Pope Osbourne. I Mystiska mumier, den tredje boken i serien drar syskonen Viktor och Hanna till det forna Egypten och stöter på en och annan mumie. Kanske inte världens mest välskrivna böcker rent språkligt, men spännande var de. Själv läste jag istället  Barna Hedenhös reser till Egypten när jag var barn, men de kändes lite väl fördomsfulla när jag försökte läsa serien för mina barn.

Nawal El Saadawi är en spännande författare från Egypten som jag vill läsa mer av. Hittills har jag bara läst noveller ur Törst. El Saadawi var tongivande under arabiska våren och kämpar fortfarande för mänskliga rättigheter med feministiskt fokus.

Naguib Mafouz är Nobelpristagare från Egypten, men honom har jag ännu inte läst något av.  Midaqg-gränden är en bok jag tänkt läsa hur länge som helst, men som jag märkt under den här inläggsserien är listan med olästa böcker hur lång som helst.

Alaa Al-Aswany har skrivit bland annat Yacobians hus (som maken läste när vi var i Egypten) och Chicago.

Ahmad Alaidy är årsbarn med mig och är mest känd för romanen Being Abbas el Abd verkar spännande.

Metro av Magdy El Shafee (född i Libyen) är den första grafiska roman som getts ut på arabiska och det är en kontroversiell bok. El Shafee fängslades 2008, dömdes 2010 och ännu, flera år efter revolutionen, är boken förbjuden i Egypten. Kanske inte konstigt då El Shafee fortfarande verkar vara en aktiv aktivist.

Författare som inte kommer från Egypten med skriver om landet är bland annat Louisa Young, som skrivit en trilogi som inleds med Baby love, en bok som jag först avfärdade, men som faktiskt visade sig ha nominerats till Orange Prize för Fiction. Snobb som jag är ser jag det som något slags kvitto på någon slags kvalitet.

En klassiker i sammanhanget är Flaubert in Egypt, en bok som bygger på Gustave Flauberts reseanteckningar, sammanställda av Francis Steegmuller.

Sedan har jag länge tänkt läsa Tina Thunanders reportagebok Doktor Nasser har ingen bil, där författaren följer denne läkare till kvarter som turister inte besöker.

Bara litteratur idag. Vilka kulturella spaningar gör du?

2 reaktioner på ”Dagens kulturella VM-spaning Egypten”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: