Dagens kulturella VM-spaning Saudiarabien

Saudiarabien spelar idag sin andra match i turneringen. Denna gång mot Uruguay och efter förlusten i premiärmatchen mot Ryssland med hela 0-5 är det vinna eller försvinna.

När jag tänker på Saudiarabien tänker jag på begränsning och förtryck av kvinnor. En som beskriver det väl är Tina Thunander i sin Resa i Sharialand. Visst finns det sätt för kvinnor att kringgå de stränga reglerna, i alla fall om de gift sig med en vettig man, men de begränsas hårt. Bland annat får de inte resa utan en man i sällskap och därför inte heller köra bil. Just denna lag förändras snart, faktiskt om fyra dagar.

En av de kvinnor Thunander intervjuar i sin bok är Fawzia al-Bakr, författare och professor på King Suad Universitetet. Hon har deltagit i en rad protester och till och med suttit fängslad.

Filmen Den gröna cykeln var Saudiarabiens Oscarsbidrag 2012. Också den handlar om flickors rätt att röra sig i samhället där cykeln blir en symbol för frihet. Den regisserades av Haifaa al-Mansour.

En bok som har några år på nacken, men som några av mina elever läste och gillade i våras är Flickorna från Riyadh av Rajaa Alsanea, där vi får följa några unga kvinnor, före bloggar och sociala medier, som startar en e-postlista som de sprider information genom. Det inger hopp att kampen för frihet kan pågå på många olika sätt.

Förtrycket drabbar självklart inte bara kvinnor. Bloggaren Raif Badawi, skapare av Free Saudi Liberals, dömdes till 10 års fängelse och 1000 piskrapp. Något som Amnesty uppmärksammat. I dagarna var det sex år sedan han fängslades och hans fru har fått skydd i Kanada, något som även hennes make lovats vid en eventuell frigivning.

Vilken kultur förknippar du med Saudiarabien?

 

 

1 reaktion på ”Dagens kulturella VM-spaning Saudiarabien”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: