Dagens kulturella VM-spaning Colombia

Jag har dålig koll på kultur från Sydamerika och läser t.ex. väldigt sällan någon litteratur därifrån. Jag tror att det är den magiska realismen som ställer till det, då jag sällan tilltalas av denna genre. Störst bland författarna som skriver just magisk realism var (är?) Gabriel García Márquez som tilldelades Nobelpriset i litteratur 1982. Nu har jag bara läst Hundra år av ensamhet, men jag känner absolut ingen längan efter att läsa något mer av honom. Detta trots att maken brukar lovorda Kärlek i kolerans tid.

Juan Gabriel Vásquez räknas till en av Colombias största litterära stjärnor och jag har tänkt läsa hans Ljudet av sådant som faller sedan den var ny, men den hamnar aldrig längst upp i läshögen.

Víctor Rojas är sedan 1984 bosatt i Sverige och bor i Jönköping. Han debuterade 1966 med novellsamlingen Los suicidas no van al cielo och har därefter även gett ut diktsamlingar. Han har också översatt svensk poesi av t.ex. Kristina Lugn och Kjell Espmark till spanska.

Laura Restrepo föddes 1950 i Bogota, men har under sitt liv även bott i Mexico och Spanien. Hon började som journalist, men har också gett ut ett flertal romaner, varav tre översatts till svenska av Martin Uggla och getts ut av Bakhåll förlag. Den som lockar mig mest är För många hjältar.

Att Colombia förknippas med droghandel och kriminella grupperingar går inte att komma ifrån. Många böcker och filmer från och om landet handlar om våldsamma uppgörelser och drogproblematik. Tv-serien Narcos handlar om Pablo Escobar, colombiansk gangster och narkotikahandlare. Det är en serie som känns för våldsam för mig, men många verkar gilla.

Filmen The Two Escobars handlar också om Pablo Escobar, men också om Andrés Escobar, den colombianska fotbollsstjärnan som mördades efter att ha gjort ett självmål i VM 1994. Dessa två herrar var inte släkt, men filmen fokuserar på det samband som finns (eller i alla fall fanns) mellan fotboll, knarkpengar och politik i Colombia.

Bära barnet hem av Cilla Naumann handlar om ett adopterat barn som vill söka efter sin biologiska familj i Bogotá. En vacker och sorglig bok om moderskap och tillhörighet.

Sångerskan Shakira kommer från Colombia. Inte min typ av musik, men visst svänger det ändå om Waka waka, som var den officiella VM-låten i Sydafrika 2010 och videon vimlar av gamla fotbollsstjärnor.

Vilka är dina colombianska kulturella höjdpunkter?

2 reaktioner på ”Dagens kulturella VM-spaning Colombia”

    1. Kul att du hänger på. Ber om ursäkt om några av dina kommentarer raderats, var tvungen att återställa bloggen och förlorade en dags uppdateringar.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d