Ragga som du shoppar

Lin Jansson har troligtvis inte 43-åriga lärare och tvåbarnsmammor som målgrupp till sin debutbok Ragga som du shoppar och inledningsvis kände jag mig också lite gammal när jag läste om huvudpersonen Lovisa och hennes vänner. Ganska snart har jag dock tagit den något förvirrade, men helt klart godhjärtade hjältinnan till mitt hjärta. Hon är nämligen helt fantastisk.

En av de största anledningarna till att jag ville läsa Ragga som du shoppar är att den utspelar sig i Göteborg. Lovisa bor i den ganska så ohippa stadsdelen Frölunda, något som jag tycker är ganska befriande. Där delar hon lägenhet med Lina och Axel, ett par som har en relation som minst sagt är känslofylld.

Jobb har hon också. Ett väldigt tråkigt sådant som Axel fixat åt henne. Hon jobbar i butiken Friluftsliv & Fritid och lider av att behöva vara nära avdelningschefen Lukas och butikschefen Ulla ska vi inte tala om, hon är värre än värst. En bra dag får hon jobba nära den snygge Adrian, men en dålig dag får hon istället tillbringa ensam i jackavdelningen.

Vad är det då som gör att Ragga som du shoppar är så himla bra? Dels är Lovisa som sagt en trevlig karaktär att följa. Hon blir mer och mer komplex hela tiden och skildras riktigt fint. Utåt är hon rapp, glad och rolig, ibland gränslös, men hon har också en hel del djup och framför allt bär hon på en sorg. Systern Olivia mår nämligen inte alls bra och svärtan i den delen gör Janssons debut till något så mycket mer än en kul bok.

Något annat jag tycker om är skildringen av vänskap. Lovisa och hennes vänner Lina, Jessica och Maja träffas varje vecka, oftast på restaurangen Cassiani Bar & Bistro på Tredje Långgatan. Det finns ingen större dramatik, utan mest beskrivs en god vänskap mellan vänner som stöttar varandra. De träffades då de gick i samma klass på gymnasiet, då även Lovisas syster Olivia var en självklar del av gänget.

Jag är också väldigt glad över att vikt och utseende inte alls står i fokus. Ingen viktnoja över huvud taget och vi vet knappt hur Lovisa ser ut. Däremot vet vi väldigt mycket om vad hon gör och vad hon tänker. Något som är betydligt viktigare. Det är uppfriskande med en bok med en huvudperson som faktiskt är sig själv och även om Lovisa vill hitta något mer i livet är hon aldrig ett offer för omständigheterna.

Ragga som du shoppar är en riktigt bra bok och faktiskt funkar den utmärkt även för gamla tanter som jag. Lovisa är en nutida, svensk Bridget Jones som är minst lika rolig och charmig, men så mycket trevligare. Att boken är skriven i korta dagboksliknande avsnitt, alla med ett klockslag framför. Ibland får vi veta mycket om dagarna, ibland väldigt lite, som min favorit från måndagen den 3:e oktober 20.12: ”Den här dagen har varit ett totalt slöseri med rena kläder.” eller måndag 10:e oktober 08.52 ”Guide till lyckad fickparkering: Parkera någon annanstans.”

Många av de korta betraktelserna är väldigt, väldigt roliga och jag fnissar mig igenom stora delar av Ragga som du shoppar. Att Jansson dessutom väljer att skildra Lovisas familj och då lägger till en hel del allvar, vilket gör att jag faktiskt också gråter. Det här är med andra ord en bok som väcker känslor av alla de slag. Språket är dessutom väldigt kreativt och snyggt. En imponerande debut helt enkelt.

 

 

 

3 reaktioner på ”Ragga som du shoppar”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d