Kanon enligt O 2.0

Förra året ägnade jag december åt att presentera 31 böcker som skulle kunna vara en del av en kanon. Inte för att jag egentligen är för en kanon som sådan, i alla fall inte om den är tvingande inom skolundervisningen, men för att att jag tycker är en intressant fråga att fundera kring.

Det jag främst vänder mig emot när kanon diskuteras är att de flesta förlag på titlar som skulle ingå är skrivna av döda, vita, heterosexuella män och därmed skulle en undervisning som innehöll endast dessa böcker vara tämligen ensidig. Därmed inte sagt att litteraturhistoria och kunskap om klassiska verk inte tillhör allmänbildningen, för det tycker jag definitivt att de gör.

Den första titeln i min kanon var Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. En författare och en titel som jag definitivt tycker att alla ska känna till. Det handlar inte om elitism, det handlar om ha en minimal nivå allmänbildning. Tyvärr verkar det inte vara så att alla ens känner till detta (enligt mig och många andra) centrala verk i svensk litteratur. Igår diskuterade Ebba Busch Thor vikten av en gemensam kanon och fick då frågan om tre titlar, varav Gösta Berlings saga var den ena. Hon visste inte författaren. Inte heller visste hon att August Strindberg skrivit Giftas och Klas Östergren Gentlemen. Den sistnämnda må vara förlåten, men de andra borde hon verkligen kunnat. Alla borde kunna det.

Efter att ha sett inslaget bestämde jag mig för att årets julkalender får bli ett gäng kanonböcker till. Precis som förra året tänker jag att de kan uttalas kanOnböcker eller kAnonböcker, dvs bra böcker som många bör, ska läsa för att de är bra. Visst kommer jag också att välja böcker som är kända och av de anledningen är läsvärda, men faktum är att alla klassiker inte håller längre. De må ha varit stora i sin samtid, men de har inte åldrats väl. Sådana böcker kommer inte att finnas med i min kanon. Jag kommer också att fortsatt försöka bredda urvalet, så att fler än de döda, vita, heterosexuella männen får komma till tals. I år blir det dock “bara” 24 böcker med start 1 december såklart.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: