Olikhetsutmaningen: öst och väst

Även om jag hör hemma på västkusten drar jag ibland österut och i helgen är det dags för ett besök i Stockholm och Stockholm Literature. Det är därför jag bestämt mig för att låta veckans motsatspar bli öst och väst.

Det första som dök upp i mitt huvud är Go west och då i Pet Shop Boys version. En fantastisk video och en låt som fastnar.

En av de böcker jag läser just nu är Exit west av Mohsin Hamid. Den handlar om två flyktingar i en väldigt ovanlig värld. Hamid är en av de författare jag ska lyssna till i helgen och det ser jag verkligen fram emot.

När det gäller öst är det en bok, eller egentligen en person som kommer till mig först. Boken är Dancer av Colum McCann som är en roman om dansaren Rudolf Nureyev, som föddes i öst och flydde till väst. En väg som är vanlig nu.

Svenskar flydde istället från öst till väst när de utvandrade till USA och en bok som jag länge varit nyfiken på, men inte fått tummen ur att läsa är Swede Hollow av Ola Larsmo. Det är intressant att vända på perspektiv och det verkar Larsmo verkligen göra.

Från väst till öst reste däremot bland annat engelsmännen när de bosatte sig i Shanghai, som under en period var en slags ”semi-koloni” där västerlänningar hade rättigheter som kineser inte hade, gällande till exempel att köpa och äga fastigheter. En av mina största filmögonblick i den tidiga tonåren var när jag såg Solens rike av Steven Spielberg med bland andra Christian Bale och John Malkovic som utspelar sig under japanernas invasion av Shanghai under andra världskriget.

Vilken kultur vill du koppla samman med öst och väst?

 

 

5 reaktioner på ”Olikhetsutmaningen: öst och väst”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: