George Saunders vann Man Booker Prize 2017

Det blev amerikanen George Saunders som vann årets Man Booker Prize för sin bok Lincoln in the Bardo där huvudpersonen är just Abraham Lincoln, omgiven av verkliga och fiktiva personer. Fokus ska enligt förlagets presentation ligga på en fader-son-relation och kombinera historia med fantasi. Det låter onekligen som en ovanlig bok. Vad som inte är ovanligt är en litteraturprisvinnare som skriver om krig. Inte heller en vinnare som är vit man, vilket jag konstaterat många gånger, senast igår. Och redan när korta listan presenterades gissade jag på Saunders som vinnare. Däremot är det faktiskt ganska ovanligt med en amerikansk vinnare av just Man Booker Prize, som till 2014 bara gick till författare från det brittiska samväldet och Irland. Saunders är den andra amerikanska vinnaren någonsin, efter Paul Beatty som vann priset förra året.

En ovanlig, men vanlig vinnare i år alltså. Grattis till George Saunders.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: