Olikhetsutmaningen: demokrati och diktatur

Sverige är en demokrati och vi har rätt att uttrycka våra åsikter offentligt. Det betyder att alla också har rätt att demonstrera och i helgen blir det demonstration i Göteborg. NMR:s tillstånd att demonstrera är kanske inte självklart, men jag vill inte förbjuda dem att göra det. Däremot är jag glad över att deras väg begränsats något. Helst hade jag velat se dem anvisas en plats långt från centrum. Oavsett så håller jag mig inne på Bokmässan på lördag.
Just nu är jag också inne på Bokmässan och inspirerad av innehållet i år har jag valt orden demokrati och diktatur som veckans ordnar. 

Elisabeth Åsbrinks bok 1947 är en spännande samling berättelser om ett år då mycket hände. Kamp för demokrati och fortsätt diktatur. I centrum står också nazismens krafter som inte försvinner, utan omformas. 

Fanny Härgestam har skrivit om demokratiseringsprocessen i Tunisien i reportageboken Det här är vår tid. Hon låter oss möta tre kvinnor i parlamentet och en kvinna vars man dödades under den arabiska våren. Mycket intressant.

Rulla till toppen
%d