Olikhetsutmaningen: hopp och förtvivlan

Det är en omvälvande tid vi lever i och när det gäller världspolitik drabbas jag kanske av mer förtvivlan än hopp. Detsamma gäller mycket av det som händer här hemma. De som ger mig hopp är väldigt ofta mina elever. Till viss del tär samhällets krav på dem och många är stressade och mår dåligt av olika anledningar. De är dock så empatiska och så toleranta att jag ser en bättre värld under deras tid. Det måste jag.

Dagens ordpar är hopp och förtvivlan. Berätta om kulturella företeelser som passar in på orden. Gör det i din blogg, på sociala medier eller varför inte i en kommentar här.

En tv-serie som gav mig hopp är den omtalade norska serien Skam. Främst de två sista säsongerna, där Isak och Sana är huvudpersoner vrider och vänder på normer på ett mycket positivt sätt. Det är bra för alla att det går att vara på fler sätt än ett och ändå passa in.

En bok där det finns mycket förtvivlan, men också stundtals en del hopp är Holding up the Universe av Jennifer Niven. En utsatt flicka finner någon slags gemenskap med en pojke som har ett ovanligt problem. Nästa vecka kommer Niven till Bokmässan i Göteborg. Det ser jag fram emot.

Nästan bara förtvivlan finns i Memorys bok av Petina Gappah. Det betyder inte att den är nattsvart, men särskilt hoppfull är den inte.

12 reaktioner på ”Olikhetsutmaningen: hopp och förtvivlan”

 1. Det finns mycket att bli förtvivlad över, men förhoppningsvis kan vi se en gnista av hoppets ljus, även i det mest nattsvarta mörkret. Bo Setterlind har skrivit en fin dikt om detta:

  Låt inte mörkret hindra dig
  att söka Ljuset.
  Och när du funnit det,
  låt andra se,
  pröva, övertyga sig.

  Vill du, att ljus skall leva,
  tänd då hos andra
  samma längtan.

  Tänd frimodighetens ljus
  i rädslans mörker,
  tänd rättens ljus
  i korruptionens mörker,
  tänd frihetens ljus i ofrihetens mörker,
  tänd Trons ljus
  i förnekelsens mörker,
  tänd Hoppets ljus
  i förtvivlans mörker,
  tänd kärlekens ljus
  i dödens mörker.
  Tänd ljus!

  Här är i alla fall mitt svar på utmaningen
  https://skrivrobert.blogspot.se/2017/09/olikhetsutmaningen-hopp-och-fortvivlan.html

  1. Ännu en gång känner jag mig tacksam över att arbeta med de elever jag gör. Det är svårt att bemöta främlingsfientliga åsikter, men det är lättare om de som har dem är få.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: