Skuggorna

Skuggorna är en av de bättre av Katarina Wennstams böcker om Shirin Sundin, som nu separerat och bor själv i Gamla stan. Som vanligt står brott mot kvinnor i centrum och den här gången drar en liga runt i Stockholm och hämnas brott. De följer talionsprincipen och ger sina offer precis de skador som de åsamkat sina egna offer. De är män som hatar kvinnor och nu ska de straffas för det de utsatt andra för. Ett blått öga för ett blått öga, en bruten arm för en bruten arm. Att ta lagen i egna händer är självklart inte okej och Charlotta Lugn leder sökandet efter dem.

Om Shirins liv lugnat ner sig är Charlottas fortfarande rörigt. Hon är gift, men förhållandet knakar i fogarna. Vi får som läsare följa de två kvinnornas liv lagom mycket, men fokus ligger på brottet. Det är ett moraliskt intressant fall och även om det ligan gör är solklart fel, stämmer det att våldsbrott mot kvinnor sällan straffas på det sätt man skulle önska. Wennstam är lysande när hon i deckarens form kämpar för kvinnors rättigheter. Det gör Skuggorna till en både väldigt spännande och väldigt viktig bok. Jag rekommenderar verkligen serien om Shirin Sundin och Charlotta Lugn.

Rulla till toppen
%d