Vem ska man följa då?

Efter debatten om bokbloggens eventuella död inser jag och troligen även flera av er, att det kanske är dags att börja få mer koll på boktipsare i sociala medier. Även grupper där litteratur diskuteras är intressanta att sammanställa tänker jag. Men jag behöver er hjälp. Kom med tips här (eller på annan plats där inlägget delas) så sätter jag ihop en tipslista.

Själv har jag ett instagramkonto för bloggen som är lite lagom aktivt. Följ mig gärna på @enligto

På Twitter heter jag @lindaode och där diskuterar jag mest skola, men boksamtal är alltid välkomna.

Om du vill följa mig på Facebook hittar du sidan här.

På Facebook diskuterar jag böcker hos Kulturkollo läser och jag har också hängt på Jenny Edvardssons Den digitala bokcirkel några gånger. Annars funkar gruppen för Bokbloggare bra för snabba boktips.

Jag kikar också in på sidor till de bokbloggar jag läser oftast, som min kulturkollokollegor.

På Instagram följer jag till exempel @malinsbokblogg @sarasbokhylla och @maddesbokblogg som alla tar väldigt fina bilder, men där får ni hjälpa mig med fler tips.6 reaktioner på ”Vem ska man följa då?”

  1. Tycker det är svårt att säga följ den och den, för det beror så mycket på personlig smak. Om jag ska tala mer allmänt om vad som är fördelen på Instagram är det att här finns ett bredare gäng bokfolk än bara bokbloggare. Förlagen, de som jobbar på förlag (har ibland egna officiella konton), författare, litteraturpoddar, bokbloggare, lektörer och helt vanliga bokälskare. Nästan alla har ett Instagramkonto så det är bara att plocka ihop godbitarna, typ. På sätt och vis kan det ge andra och nya, infallsvinklar även om det kanske inte direkt förekommer litterär samtal som i en Facebookgrupp. Men, det gäller väl att våga testa också. Kanske skicka ut en fråga i bildtexten och det kommer säkert att vara en hel hög som svarar och kommenterar. Många vill se nyheter, men lägger jag upp åsikter en bok som funnits ute ett tag är det garanterat ett gäng som genast skriver den har jag läst, jag tyckte si och så. Merparten är inte bloggare. Kan dock tänka att det är lite samma femma som på bloggarna, kommenterar du hos andra så kommenterar de hos dig. På så vis skapas en typ av dialog. Också lite samma som på bloggen, ju mer du engagerar dig, är aktiv och uppdaterar, desto fler gillar och läser. Gick en nätbaserad kurs av Frida Boisen i ämnet sociala medier i våras och den var intressant. Byggde mycket på att skapa ett varumärke och sedan använda sociala medier som ett verktyg för att marknadsföra detta och nå fler. Vi kanske ska tänka att bloggen är vårt varumärke i grunden, och att aktivitet i sociala medier stärker det istället för tvärt om. Enligt O, hon skriver seriösa recensioner och har redan ett starkt varumärke, kanske dina instaföljare tänker, då är de intresserade av det du postar där också. Fler klickar in på bloggen för de vill ha mer. Tror dock aldrig att det kommer att gå att “fuska” sig till uppskattning och följare/läsare någonstans, är man seriös så är man eller också inte. Tror ej bokbloggarna behöver dö ut, men de kanske förändras och kan hämta inspiration från andra kanaler. Kanske lite en fråga om olika generationer också, de som är 14 kanske är mer benägna att kolla en vlogg än att läsa en text?

    1. Tror som du att det kanske handlar mer om att sprida till fler sociala medier. Just på Insta så finns det verkligen massor att följa, men det blir just ett flöde och jag tänker egentligen inte på vem som skriver vad. Vissa tar snygga bilder, andra skriver något kul. Alla fyller de en funktion. Det jag kan sakna är just en tipsare att lita på, som jag har bland bloggare, men ännu inte i andra sociala medier. Jag vet till exempel att du har koll på deckare, att Lyran och och dagarna går är bra om jag vill ha tips på smalare böcker och att jag ofta gillar samma böcker som Bokbabbel och Fiktiviteter. Letar jag tips till ungarna letar jag på andra ställen. Och visst har du rätt i att kommentarer genererar kommentarer. Du är grymt duktig på det och jag har blivit väldigt mycket sämre. Det är synd.

  2. Det är svårt det där med att vara aktiv och framförallt engagerad överallt, det tar verkligen vansinnigt mycket tid. Ibland har man inte motivation och energi till det helt enkelt, det går i perioder för mig också.

  3. På instagram gillar jag @booksandteacups och @crumbsoffiction mest, och mest på grund av estetiken även om jag såklart är intresserad av själva böckerna. Personligen tycker jag om själva bookstagram-communityt även om det är större utomlands tyvärr. För boktips går jag oftast till bloggar eller Youtube dock, instagram är bara något som susar förbi ibland. Bloggar tycker jag är roligt då jag själv har en blogg som mestadels handlar om böcker, då är jag lite mer en “del” i det. Tipsar om fiktiviteter som renodlad bokblogg, och gillar verkligen Sandra Beijers bokkategori, hennes bokrecensioner är så himla fina tycker jag.

    1. Det är på ett sätt charmen med Instagram att det bara susar förbi, men det är verkligen omöjligt att hitta tillbaka. Då föredrar jag också bloggar! Ska kika in på din!

  4. När jag vill kolla in lite andra bokbloggar än mina “vanliga” favoriter så tycker jag att det är bra att bokbloggar.nu finns. Där kan man hitta många spännande och bra inlägg.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: