enligt O

Tankar från en bokberoende

Olikhetsutmaningen: Nord och syd

Igår skulle jag åkt tåg till Lund. Så blev det inte. Till Lund kom jag, men inte med tåg, utan med buss. För en storläsare som såg fram emot flera timmars tågläsning, men istället fick mild åksjuka på bussen, var det ett nedköp. Ett i-landsproblem förvisso, för en dryg timme senare än beräknat var jag faktiskt framme. Nu väntar två dagars konferens om barn- och ungdomslitteratur på LitteraLund. Det ser jag verkligen fram emot.

Dagens motsatspar i olikhetsutmaningen blir nord och syd. Detta för att jag åkt söderut.

Ann-Helén Laestadius Augustprisade bok Tio över ett utspelar sig i Kiruna och det får representera norr. En riktigt bra bok om flytten av staden och den ångest gruvan ger huvudpersonen

Långt söderut, på södra halvklotet i Australien utspelar sig Liane Moriartys bok Stora små lögner. Det är riktigt bra, med många snygga vändningar. Boken har också blivit tv-serie på HBO med bland andra Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Alexander Skarsgård i rollerna. Hoppas att den snart sänds på en annan kanal. Annars får jag testa HBO i några veckor.

Som bonus vill jag påminna er om tv-serien Nord och syd, som sändes i mitten av 80-talet och blev Patrick Swayzes genombrott. Min favorit var dock nordstataren George Hazard, som spelades av James Read. Hans idolbild prydde mitt skåp i sjuan. Jag läste också böckerna skrivna av John Jakes. Ingen finlitteratur direkt, men som tonåring älskade jag dem.

Nu är det er tur! Vilken kultur förknippar ni med nord och syd?

Föregående

En av tolv är årets bok

Nästa

Johanna Lindbäck möter Sally Green

7 kommentarer

 1. här kommer mitt bidrag: http://mrscalloway.blogspot.se/2017/04/olikhetsutmaningen-nord-syd.html
  jag har också North and South som bonus, men ett annat norr/söder

 2. Jag gillar båda dina böcker, även om jag tyckte att tv-serien av Stora små lögner var så där. Eller i alla fall de fyra första avsnitten.

  http://dengladaforsokskaninen.blogspot.se/2017/04/olikhetsutmaningen-nord-och-syd.html

 3. Och här är mitt bidrag några dagar senare…

  https://gronkulla.wordpress.com/2017/04/29/olikhetsutmaningen-nord-och-syd/

  Serien Nord och syd minns man ju som väldigt bra 🙂

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: