Kanonkalendern del 24

Idag önskar jag god jul med en riktig megaklassiker, som tyvärr innehåller en av de hemskaste julskildringar som skrivits, när julgröten blir för mycket för en uthungrad flicka och tar hennes liv. Vilhelm Mobergs Utvandrarna är en av de mest älskade svenska klassikerna och trots att det var några år sedan jag läste den sist, är jag säker på att den håller. Dessutom är den skrämmande aktuell denna jul, då 65 miljoner människor är på flykt och många är just utvandrare, men ännu inte invandrare.

Karl Oscar och Kristina är för mig ett av de finaste kärlekspar som skildrats i svensk litteratur. Mot alla odds överlever deras kärlek. Utvandrarna är också en skildring av ett Sverige som inte tillåter olikheter och ett fritt Amerika som tar emot även de som tror på ett annat sätt och är på ett annat sätt än gemene man. Alla behöver läsa Utvandrarna för att förstå hur en flykt påverkar människor och hur svårt det är både att lämna ett land och att anlända till ett nytt. Just saknaden blir om möjligt ännu tydligare i musikalen Kristina från Duvemåla och även betydelsen av religion som tröst. Också det är något att ta till sig idag.

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: