Dagens dam i december 11

Skärmklipp 2015-12-09 13.35.17

När jag skrev listor inför den här julkalendern insåg jag att det verkligen vimlar av poeter. Jag har läst massor av lyrik i mina dar och även om det blivit mindre med tiden är det ändå en litteraturform som jag håller högt. Idag är det dags för en av de största svenska poeterna, uppvuxen i Göteborg och död i Alingsås. Dagens inlägg handlar om Karin Boye.

Karin Boye föddes år 1900, den 26 oktober och bodde sina första år på Vasaplatsen 11 i centrala Göteborg. 1909 flyttade familjen till Stockholm till ett hus i Huddinge som de kallade Björkebo.

Som så många andra studerande kvinnor avlade Boye folkskollärarexamen. Hon vikarierade lite 1927, men i övrigt verkar skrivandet stå i centrum. 1936 började hon dock arbeta som lärare på Viggbyholmsskolan, en friskola som hade en nyskapande pedagogik och dessutom internat för både pojkar och flickor.

Boye studerade vidare efter sin folkskollärarexamen och under universitetstiden blev hon ordförande i kvinnliga studentföreningen och också medlem i Uppsalasektionen av Svenska Clartéförbundet. Senare blev hon också en del av Clartés redaktion. Hon var också med och grundade tidskriften Spektrum.

Nu är det Boyes texter, dikterna och kanske främst romanen Kallocain, som står i centrum. Dessutom brukar hennes kärlek till Margot Hanel lyftas fram och så det tragiska självmordet i Alingsås 23 april 1941. När jag läser om Boye nu träder en politiskt medveten författare fram, som reser runt världen, kanske för att hitta sig själv, men också för att upptäcka och förstå. Tyvärr får Boye liten plats i litteraturhistorien, i alla fall i de verk jag har hemma. För mig är Karin Boye en av våra största poeter och författare. Vad jag förstår verkar hon också varit stor i sin samtid, men på något sätts har hon förminskats. Det är synd.

Morgon är en av mina favoritdikter. Speciellt de avslutande raderna, som beskriver den stora kärleken så bra:

 

ty dagen är du,
och ljuset är du,
solen är du,
och våren är du,
och hela det vackra, vackra,
väntande livet är du!

 

Hela dikten och flera andra verk av Karin Boye hittar du hos Karin Boye sällskapet.

Karin+Boye

1 reaktion på ”Dagens dam i december 11”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d