Boktolvan 2015

Jag kör en Boktolva i år igen trots allt. Tanken är att 12 böcker av lika många författare ska läsas under 2015. 2014 stannade det vid 5, så det kan bara bli bättre. Helt ärligt har vissa namn stått på den här listan i flera år, men jag hyser ändå en tanke om att läsa något av dem. De är trots allt författare jag vill läsa något av. Några namn är nya för i år, andra har försvunnit (de är då de brukar bli lästa) och det de har gemensamt är att de är författare jag tycker att jag borde läsa, eller helt enkelt vill läsa. Vill går före borde i många fall. I år vill jag läsa kvinnor som fått Women’s Prize for Fiction (märk väl att kärt barn har många namn, mest känt är priset som Orange Prize for Fiction, nu är det Bailey’s som sponsrar) och en dessutom rad klassiska, svenska författare som jag tidigare missat. Även bland dem finns flest kvinnor. Jag ämnar totalt negligera det faktum att jag läser främst böcker av kvinnor, i år läser jag det jag vill oavsett författarens kön.

 

Agnes von Krusenstjerna

A.M. Homes

Ann Patchett

Barbara Kingsolver

Catherine Mavrikakis

Clarice Lispector

Colm Tóibín

Elif Shafak

Elin Olofsson

Evelyn Waugh

George Orwell

Helen Dunmore

Jenny Diski

Jhumpa Lahiri

Joan Didion

Kim Leine

Lars Saabye Christensen

Leif GW Persson

Linda Grant

Malin Kivelä

Monica Ali

Muriel Spark

Nawal El Saadawi

Patrick Modiano

Salim Bachi

Sara Stridsberg

Sigrid Undset

Sonya Hartnett

Stephen King

Tahmima Ahnan

Victoria Benedictsson

Vilka författare vill du upptäcka nästa år?

49 reaktioner på ”Boktolvan 2015”

 1. Jag kommer att delta 2015 också även om årets boktolva gick riktigt uselt. Lyckades bara pricka av 4 från listan.

 2. Athena Farroukhzad
  Thomas Hardy
  Charles Dickens (bara läst delar)
  Abdellah Taia
  Liv Strömqvist
  Susan Abdulhawa
  Erlend Loe
  Jonathan Safran Foer
  Kristian Lundberg
  Lena Gemsöe
  Kajsa Ekis Ekman
  Fanny Härgestam

  1. Kul med en lista! Många som varit med på mina tidigare Boktolvor, bland annat Kristian Lundahl. Jag är också väldigt sugen på att läsa Athena Farroukhzad!

 3. 2014 deltog jag inte i några utmaningar men 2015 tänker jag göra det så sitter och klurar på en Boktolva. Är nog klar med den snart 🙂

 4. Jag ska köra boktolvan i år jag med, men har inte hunnit få igenom mina hyllor än och plockat ut vilja författare som ska vara med. Jag har en hel del böcker här hemma av författare jag inte läst tidigare, så det blir nog en del att välja mellan!

  1. För mig blir det följande 15 (kör 3 garderingar ifall någon skulle tråka ut mig fullständigt):

   * Richard Ford
   * Tomas Bannerhed
   * Gustave Flaubert
   * Unni Drougge
   * Sven Olov Karlsson
   * Chimamanda Ngozi Adichie
   * Björn af Kleen
   * Bengt Ohlsson
   * Göran Rosenberg
   * David Nicholls
   * Cora Sandel
   * Per Anders Fogelström
   * Joseph Heller
   * Conn Iggulden
   * Sara Granér

    1. Stör mig lite på att jag har så många män på min lista. Anar dock att mycket av det andra jag läser av ”de gamla vanliga” är skrivet av kvinnor.

     1. Så är det nog! Jag försöker alltid jämna ut könsfördelningen, men lyckas aldrig, så i år struntar jag faktiskt i det. Får se vad det gör med statistiken.

 5. Jag hänger på för andra året i rad. Gick inte så jättebra förra året (läste 7). Förhoppningsvis går det bättre i år. Jag har tagit med ganska många författare, bra att ha lite att välja mellan. 😉

 6. Så kul att finnas med på din läslista! Jag är mitt i skrivandet av en tredje roman just nu och sådant här härligt ger mig mod och ork! Jag är inte färdig med min egen läslista för året än, men Leif GW Persson, Patrick Modiano, Dorothy Parker och Jennifer Saunders (självbio) finns i alla fall med.

 7. Hittade ”Boktolvan” via en annan bokblogg (Bokhyllan i pepparkakshuset) och blev nyfiken. Lite lagom utmaning. Jag är med.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: