enligt O

Tankar från en bokberoende

Boktolvan 2015

Jag kör en Boktolva i år igen trots allt. Tanken är att 12 böcker av lika många författare ska läsas under 2015. 2014 stannade det vid 5, så det kan bara bli bättre. Helt ärligt har vissa namn stått på den här listan i flera år, men jag hyser ändå en tanke om att läsa något av dem. De är trots allt författare jag vill läsa något av. Några namn är nya för i år, andra har försvunnit (de är då de brukar bli lästa) och det de har gemensamt är att de är författare jag tycker att jag borde läsa, eller helt enkelt vill läsa. Vill går före borde i många fall. I år vill jag läsa kvinnor som fått Women’s Prize for Fiction (märk väl att kärt barn har många namn, mest känt är priset som Orange Prize for Fiction, nu är det Bailey’s som sponsrar) och en dessutom rad klassiska, svenska författare som jag tidigare missat. Även bland dem finns flest kvinnor. Jag ämnar totalt negligera det faktum att jag läser främst böcker av kvinnor, i år läser jag det jag vill oavsett författarens kön.

 

Agnes von Krusenstjerna

A.M. Homes

Ann Patchett

Barbara Kingsolver

Catherine Mavrikakis

Clarice Lispector

Colm Tóibín

Elif Shafak

Elin Olofsson

Evelyn Waugh

George Orwell

Helen Dunmore

Jenny Diski

Jhumpa Lahiri

Joan Didion

Kim Leine

Lars Saabye Christensen

Leif GW Persson

Linda Grant

Malin Kivelä

Monica Ali

Muriel Spark

Nawal El Saadawi

Patrick Modiano

Salim Bachi

Sara Stridsberg

Sigrid Undset

Sonya Hartnett

Stephen King

Tahmima Ahnan

Victoria Benedictsson

Vilka författare vill du upptäcka nästa år?

Föregående

Same, same, but different

Nästa

En bok jag ser fram emot

45 kommentarer

 1. ja! Jag vill vara med!

 2. Jag kommer att delta 2015 också även om årets boktolva gick riktigt uselt. Lyckades bara pricka av 4 från listan.

  • Det är ändå bra att ha en lista och någon gång ska väl böckerna bli lästa. Kul att du hänger på.

 3. Marion

  Athena Farroukhzad
  Thomas Hardy
  Charles Dickens (bara läst delar)
  Abdellah Taia
  Liv Strömqvist
  Susan Abdulhawa
  Erlend Loe
  Jonathan Safran Foer
  Kristian Lundberg
  Lena Gemsöe
  Kajsa Ekis Ekman
  Fanny Härgestam

  • Kul med en lista! Många som varit med på mina tidigare Boktolvor, bland annat Kristian Lundahl. Jag är också väldigt sugen på att läsa Athena Farroukhzad!

 4. Hm. En boktolva med olästa författare kanske vore nåt. Jag behöver nog utmanas tror jag! Letar utmaningar…

  • Kul om du hänger på. Det gäller att inte blanda in för många måsten och borden i listan, då blir det segt!

 5. Låter som en kul och givande utmaning som jag hoppas kunna klara av. Här är min lista på författare att välja mellan. http://johannasdeckarhorna.wordpress.com/2014/12/29/utmaningar-2015/

 6. Hej! Jag hakar gärna på, lyckades inte alls förra året. Jag återkommer med min lista om någon dag, men den kommer att innehålla mina hyllvärmare.

  • Kul att du hänger på. Jag misslyckades också förra året, men det brukar vara en bra lista för inspiration i vilket fall.

 7. Jag är med! En bra utmaning 🙂

 8. 2014 deltog jag inte i några utmaningar men 2015 tänker jag göra det så sitter och klurar på en Boktolva. Är nog klar med den snart 🙂

 9. Jag är gärna med för min bokhylla dignar av oläst.
  Min författarlista.
  Mia

 10. Jag vill vara med. Måste bara fundera ut vilka jag ska ha med på listan.

 11. Jag ska köra boktolvan i år jag med, men har inte hunnit få igenom mina hyllor än och plockat ut vilja författare som ska vara med. Jag har en hel del böcker här hemma av författare jag inte läst tidigare, så det blir nog en del att välja mellan!

  • Martina

   För mig blir det följande 15 (kör 3 garderingar ifall någon skulle tråka ut mig fullständigt):

   * Richard Ford
   * Tomas Bannerhed
   * Gustave Flaubert
   * Unni Drougge
   * Sven Olov Karlsson
   * Chimamanda Ngozi Adichie
   * Björn af Kleen
   * Bengt Ohlsson
   * Göran Rosenberg
   * David Nicholls
   * Cora Sandel
   * Per Anders Fogelström
   * Joseph Heller
   * Conn Iggulden
   * Sara Granér

   • Bra med några extra! Bannerhed borde kanske ha varit med på min lista också.

    • Martina

     Stör mig lite på att jag har så många män på min lista. Anar dock att mycket av det andra jag läser av “de gamla vanliga” är skrivet av kvinnor.

     • Så är det nog! Jag försöker alltid jämna ut könsfördelningen, men lyckas aldrig, så i år struntar jag faktiskt i det. Får se vad det gör med statistiken.

 12. Jag är med i år igen och kör som vanligt en lång lista. Mest inspirerande så 😉
  http://lottensbokblogg.wordpress.com/2015/01/05/boktolva-2015/

 13. Jag kör i år också! Förra året gick det uselt (tror det blev två författare avbockade på listan bara) men årets förutsättningar är bättre eftersom jag som huvudsaklig utmaning har att inte läsa andra böcker än de som redan finns i min bokhylla…

  Min lista finns på http://denlillabittra.blogspot.se/p/lasutmaningar.html

 14. Jag hänger på för andra året i rad. Gick inte så jättebra förra året (läste 7). Förhoppningsvis går det bättre i år. Jag har tagit med ganska många författare, bra att ha lite att välja mellan. 😉

 15. Så kul att finnas med på din läslista! Jag är mitt i skrivandet av en tredje roman just nu och sådant här härligt ger mig mod och ork! Jag är inte färdig med min egen läslista för året än, men Leif GW Persson, Patrick Modiano, Dorothy Parker och Jennifer Saunders (självbio) finns i alla fall med.

 16. Hittade “Boktolvan” via en annan bokblogg (Bokhyllan i pepparkakshuset) och blev nyfiken. Lite lagom utmaning. Jag är med.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: