Tyvärr dippar det lite

thesecretplace_us

Jag tycker verkligen om Tana Franchs böcker, som pendlar mellan briljanta och fantastiska. Nu har jag läst hennes femte bok The Secret Place och tyvärr känner jag mig lite besviken. Huvudpersonen Stephen Moran gillar jag dock skarpt. Han var bifigur i Frenchs tredje bok Faithful Place och hans agerande då får betydelse för handlingen i det aktuella mordfallet. The Secret Place är en anslagstavla på en flickskola, där eleverna kan lämna anonyma lappar. Där hittar Holly Mackey, dotter till Frank Mackey från Okänt offer (kanske min favorit i serien) och även Faithful Place (också grymt bra), ett meddelande som lyder: ”I know who killed him” och detta meddelande levererar hon till Stephen Moran, som hon lärde känna som nioåring, då hon vittnade i ett fall han utredde.

Vem är då mördad? En pojke på grannskolan som hette Christopher Harper. Det har hunnit gå ett år och Antoinette Conway har redan utrett fallet utan framgång ett år tidigare. Nu kallas hon in igen och tillsammans med Moran tar hon nya tag. De begränsar de personer som kan ha satt upp lappen till åtta, två rivaliserande tjejgäng. Bland dem finns en som vet vem som dödade Christopher Harper och kanske också den som gjorde det.

Under en lång dag förhör Moran och Conway flickorna och parallellt med förhören får vi veta mer om dem och om Christophers senaste månader i livet. Vi får följa med på skoldanser och hemliga, nattliga utflykter. Snart står det klart att de alla påverkats av honom på något sätt. Vissa mer, andra mindre.

The Secret Place är utan tvekan Frenchs svagaste bok. En Tana French på tomgång är trots allt en riktigt bra författare, men jag saknar det lilla extra. Tyvärr lyfter det aldrig riktigt och det känns föga nyskapande. Historien går på tomgång stundtals och huvudpersonerna är alldeles för många. Jag förstår poängen i att vilja skildra vänskap i tjejgrupper, men måste det verkligen vara fyra i varje gäng? Det är knappast så att de tillför något allihop. Vissa personer fastnar jag dock för och somliga trådar är dock riktigt bra ihopknutna, vilket gör att historien blixtrar till ibland, speciellt i andra halvan. Inledningen är dock seg och flera gånger är jag på väg att ge upp.

Nu är jag visserligen i en rejäl lässvacka, men det är ändå ett ganska dåligt betyg, i alla fall när det gäller French. Jag hoppas och tror att det här var en tillfällighet och hoppas få veta mer om Conway nästa gång, för visst borde det vara hon som är nästa huvudperson?!

Rulla till toppen
%d