Jag listar böcker att läsa med unga

Ungdomar läser inte så bra och inte heller så mycket. Mycket av ansvaret för att de läser ligger självklart på föräldrarna till dessa ungdomar, men också på deras lärare. Det gäller att locka till läsning. Något som inte är så lätt i en värld full av mer lättsmält underhållning.

Frågan är vad vi rekommenderar dessa ungdomar att läsa. Nöjer vi oss med att tipsa om böcker som vi själva läste då vi var unga? I allt för många fall tror jag att det är så. Inget ont om klassiska böcker som ”alla” läser skolan som Guillous Ondskan, Gardells En komikers uppväxt, Thydells i taket lyser stjärnorna eller Tusen gånger starkare av Christina Herrström, men vore det inte bra att förnya sig lite? Få unga lärare läser böcker, enligt en undersökning som Lärarnas Nyheter gjort och då kan de troligen inte heller inspirera elever till att läsa. Det krävs läsförebilder. Vissa har kanske sådana hemma, men långt ifrån alla.

Lärare i svenska bör läsa aktuella böcker som passar för ungdomar. Hur ska de annars kunna tipsa sina elever om böcker som angår dem här och nu? Åsa Lundholm, som är litteraturpedagog och förlags­redaktör, påpekar att läsning är en färskvara och föreslår att lärare ska få läsvårdsbidrag för att faktiskt hinna läsa aktuell litteratur. Jag tycker kanske att det intresset borde finnas ändå, men har förståelse för att tiden kanske saknas.Jag är helt övertygad om att en god läsförmåga är nyckeln till en god skolframgång och välkomnar en satsning på läsning i skolan. Det får dock inte bli ännu ett krav som läggs på redan sönderstressade lärare. Ett samarbete med ett väl fungerande skolbibliotek och en välutbildad, läsinspirerande skolbibliotekarie hade varit kanonbra för alla inblandade. Kanske kan skolbibliotekarierna också få läsvårdsbidrag?!

Jag har skapat en lista med bra böcker att läsa med ungdomar, som kommer att uppdateras så snart jag hittar nya bra böcker. Inget ont om klassiker, men det kommer en del del nya böcker också som inte borde förbises för att lästiden, eller läsintresset (?) inte finns. Jag tipsar bara om böcker jag själv läst och i de fall jag tipsar om den engelska versionen är det den jag läst. Självklart tar jag gärna emot era tips också.

 

Delar av det här inlägget publicerades ursprungligen på Litteraturmagazinet.

2 reaktioner på ”Jag listar böcker att läsa med unga”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: