Jag är inte besviken

0385618506

Det är inte bara jag som väntat och längtat på Curtis Sittenfelds nya bok Sisterland. Jag hade enormt höga förväntningar på den här boken och trots att den egentligen inte är lika omedelbar som American wife tyckte jag mycket om den. En blandning av det ungdomliga i Prep och med starka kvinnoporträtt som i American wife. Kanske med ett slut som jag hade kunnat vara utan, men ett slut som ändå knöt ihop bokens symbolik på ett bra sätt. Jag är alltså inte besviken som många andra verkar vara.

Sittenfeld rör sig mellan tid och rum i sitt porträtt av tvillingarna Violet och Daisy. Vi får följa dem i nutid då Violet kallas Vi och jobbar som medium, medan Daisy bytt namn till Kate, är lyckligt gift och hemma med sina två barn. Historien tar oss också tillbaka så långt som till det tillfälle då deras föräldrar träffas och sedan fram och tillbaka via flickornas barndom och uppväxt. Skickligt mejslar Sittenfeld fram porträtten av tvillingsystrarna som är så lika, men ändå så olika. Det är inte dåligt att kunna hoppa så mycket i tiden utan att någonsin tappa tråden.

I nutiden är det den 16 oktober som det mesta kretsar kring. Det datum då Vi förutspått en jordbävning och blir såväl nationellt uppmärksammad, som av många dumförklarad. Kate stöttar henne, men tycker ändå att det mest är väldigt jobbigt att hennes syster inte kan vara lite mer normal.

Det Kate strävar mest efter är nämligen att vara just normal. En framgångsrik, stabil, ja nästan tråkig man. Två perfekta barn. Hemmamamma. Kan det bli mer perfekt än så? Men under ytan finns något annat, det som Kate vill gömma och glömma. Det är nämligen inte bara Vi som är synsk. Något säger mig att Kate har större förmågor än sin syster.

Vi har fastnat i mig och nu flera veckor senare tänker jag fortfarande på henne. Hon fascinerar mig. Kate, som jag engagerade mig mer i under läsningen, har bleknat betydlig. Slutet gjorde dessutom att jag har lite svårt för henne. Så nej, det här är kanske inte Sittenfelds bästa, men det är ändå en helt okej uppföljare av helt briljanta American Wife. En halvbra Sittenfeld är trots att vansinnigt mycket bättre än mycket annat.

2 reaktioner på ”Jag är inte besviken”

  1. Jag är så nyfiken på den här boken! Jag gillade American Wife, även det inte var en lika stor läsupplevelse för mig som Prep, som jag läste i tonåren.
    Men precis som du skriver- vansinnigt mycket bättre än mycket annat.

    1. Det gäller ”bara” att inte förvänta sig en likadan bok till. Men den har lite av såväl Prep som American wife i sig. Kates studietid är tex. ganska Preppig…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: