På väg mot slutet

9789137140520

Om jag inte fått Kristian Gidlunds I kroppen min av GP är jag osäker på om jag orkat ta mig igenom den. Inte för att det är en dålig bok, men för att den kommer för nära. Då har jag ändå ingen närstående som dött i cancer.

Kristian Gidlund drabbas av cancer och i en blogg försöker han sätta ord på det som händer honom. Mest handlar det om det som är inuti kroppen. Hans tankar, känslor och drömmar. Hans ilska, sorg och frustration. Och så hans tumörer.

Jag ser, inte bara hur cancern äter min kropp, men också hur den äter min tid. Jag ser mina planer krackelera. Hur våren, sommaren, och resten av året slås sönder framför mina ögon. Och hur lite jag kan göra åt saken. Jag blir provocerad av uteserveringarnas våralkoholiserade klientel, fnittren och de bekymmerslösa stunderna. Men mest av allt blir jag provocerad av min egen bitterhet.

 

Bloggen heter liksom boken I kroppen min och trots att jag följt den ett bra tag har jag sällan orkat mer än att skumma inläggen. Nu kommer jag dock att börja läsa ”på riktigt”, då det är där boken om Kristian fortsätter.

Är det stor litteratur? Bitvis i första delen och helt klart i andra delen. I den första delen experimenterar Gidlund en massa med språket. Liknelser, metaforer, personifikationer och andra stilistiska grepp används friskt och ibland blir det lysande, medan det i vissa fall blir lite för mycket. När sjukdomen och Kristian börjar berätta igen är stilen en annan. Mörkare, mer stilsäkert och språkligt effektivt. Det gör det här till mer än ”bara” en självbiografisk text.

Mest berörd blir jag av Kristians förhållande till sina föräldrar och syskon. Av hans lista på saker han aldrig kommer att hinna göra och inte minst av hans brev till sitt ofödda barn. Döden blir så påtaglig.

I kroppen min är en mycket läsvärd bok. En outsägligt tragisk bok som ändå rymmer både hopp och inte minst en massa kärlek. Om du orkar tycker jag absolut att du ska läsa den. Kanske även om du tror att du inte orkar. Kanske kan du börja med att lyssna på Kristian Gidlunds sommarprogram  imorgon klockan 13.00. Jag tror att det kan bli ett av sommarens starkaste program.

Nu är det snart ny vecka och ny bok i vår bokcirkel på GP. Häng med!

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: